Cornel Ionică despre scandalul “Orentex”: “A ocupat abuziv o sută de metri, nu a lăsat spațiu. Cu toate elementele și procedurile, am pierdut procesul”

DISTRIBUIȚI

Executarea silită a Primăriei Pitești in urma procesului cu SC Orentex a aprins spiritele în Consiliul Local! Edilul Cornel Ionică a explicat care este situația și cum s-a ajuns ca administrația să fie obligată de instantă să plătească 113.000 lei.

“A pornit din 2003, a ajuns în instanță în 2008. Este vorba de cineva care nu a respectat legea. A ocupat abuziv o sută de metri, nu a lăsat spațiu. Cu toate elementele și procedurile, am pierdut procesul. Așteptăm stoparea executării. Vineri, Judecătoria Costești și-a declinat competența către Tribunalul Argeș. Vom vedea ce decizie va fi luată” a spus primarul Cornel Ionică.

Scandalul a pornit în mandatul lui Tudor Pendiuc, Cornel Ionică a fost “bun de plată”

În 2006, SC Orentex SRL a construit un bloc în cartierul Găvana III, dar fără să respecte autorizația de construcție. Potrivit proiectului în baza căruia s-a obținut atorizația de la primărie, imobilul trebuia să aibă la parter spații comerciale, iar la subsol – parcări. Numai că, la fața locului nu s-a mai respectat autorizația de construcție, dezvoltatorul schimbând cu încălcarea legii destinația spațiilor. Mai mult, în urma unui control, s-a descoperit că nu s-a respectat nici măcar propietatea publică, construcția find amplasată inclusiv pe o bucată de 9.44 mp din domeniul public.
Absolut legal, Primăria Pitești a amendat societatea comercială și i-a retras autorizația de construire, în replică reprezentanții firmei au acționat municipalitatea în instanță, fiind greu de imaginat la vremea aceea că, exact cei care au încălcat legea vor avea câștig de cauză.
Primăria Pitești, condusă la acel moment de fostul edil Tudor Pendiuc, a fost obligată să emită o nouă autorizație, acest lucru nu s-a întâmplat. Din această cauză, SC Orentex SRL a acționat administrația locală din nou în judecată.
După mai mulți ani, magistrații de la Tribunalul Argeș au dat din nou câștig de cauză societății comerciale. Deși edilul Cornel Ionică a încercat să rezolve problema, de care a luat la cunoștință abia cu doi ani în urmă (fiind cunosct faptul că Pendiuc conducea Primăria Pitești într-o manieră “mai personală”), a făcut contestație în anulare.

Procesul este strămutat la Tribunalul Vâlcea. Nici de această dată municipalitatea nu a avut câștig de cauză. În urmă cu aproape o lună, pe 21 iunie, instanța respinge solicitarea Primăriei.

“Nu eram eu responsabil. Eu am luat la cunoștință de acum doi ani. Primarul este cel care răspunde, către numele lui se emit deciziile.

Sunt experți că măsoară, sunt persoane care constată legalitatea sau ilegalitatea. Am ajuns aici. Pe de altă parte, vreau sa spun că se construiește ilegal, fără autorizații de construire. Lucrează sâmbătă, duminica, în zile de sărbătoare. Legea spune că nu ai voie sa te iei la bătaie cu el. Te duci in instanta și te trezești după atâția ani cu așa ceva.

Avem multe procese. Nu știm pe care le câștigăm și pe care le pierdem instanta se pronunță, nu știu pe ce criterii.

Noi am crezut că putem opri executarea. Am tot sperat, așteptat. Am discutat la Finanțe, nu se poate!

Când avem o situatie de genul acesta, atunci când mai ai câteva căi de atac, de ce sa nu le folosești? Chestiunea asta e din 2003!” a adăugat Ionică.

Consilierii locali cer o comisie de analiză

Consilierii locali cer formarea unei comisii de analiză pentru a afla cine se face vinovat pentru aceasta situație. Primul care a susținut formarea acesteia a fost liberalul Narcis Sofianu.

Mai mult, consilierul local Tatiana Preduț s-au alăturat demersului lui Sofianu și a pus punctul pe “i” în ideea formării comisiei.

“Trebuie formată o comisie de analiză, cu consilieri din toate partidele. Atunci când cineva îți scoate 110 miliarde din instituție, eu întreb de ce nu s-a făcut dosar penal. Este necesar ca aceasta comisie sa fie inițiată, eu cu colegii mei de la PNL vom semna, sper sa o faceti și dumneavoastră” a spus Sofianu.

Vreau să știu cine este de vină. Sunt 113.000 mii lei după hotărârea definitivă. Noi răspundem în fața electoratului și în fața organelor de cercetare, iar cine a greșit stă liniștit. Dacă până s-a ajuns în instanță, aparatul tehnic a făcut greșeli, să plătească. Departamentul juridic dacă a făcut toate demersurile, să facă dovada. De ce să luați dumneavoastră (n.r. primarul Cornel Ionică) toată vina și să plătiți?. Domnul Sofianu are dreptate, trebuie făcută o comisie de analiză pentru a găsi cine este vinovat” a spus Preduț.