Primarii argeșeni, la un pas să renunțe la serciviile CEZ

11
cez distributie

CEZ a reușit să scoată primarii din Argeș din sărite după numeroasele pene de curent. În ultimi ani, reprezentanții societății furnizoare de curent au venit cu mai multe scuze și cu mai puține realizări la rețelele antice. În Colegiul Prefectural, președintele Asociației Comunelor din România, Ion Dumitru i-a criticat extrem de dur, iar mai mulți edili s-au alăturat criticilor asupra lipsei de implicare a principalei companiei furnizatoare de curent electric.

Directorul CEZ, bâlbâieli în fața edililor

„O problemă importantă pe care am pus-o de la finalul anului 2016 şi până în prezent o constituie extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din cadrul judeţului Argeş. Agenţia Naţională de Reglementare a dispus ca aceste lucrări să fie executate de operatorul de distribuţie în anumite condiţii: ca lucrările acestea să fie eficiente în proporţie de 100% pentru operatorul de distribuţie“, a precizat Ion Dobrescu. Acesta a explicat că dacă aceste lucrări sunt eficiente doar în proporţie de 80% pentru operator, acesta va achita doar 80% din valoarea lucrărilor, iar restul de 20% va fi achitat de primăriile unde se fac lucrările. În acest caz, lucrările de extindere a reţelei sunt rea-lizate doar dacă primăriile achită acest procent. Replica din partea primarilor a venit imediat, referitor la contribuţia financiară a primăriilor la aceste lucrări. „Domnule director, aţi făcut o afirmaţie: că dumneavoastră aveţi o contribuţie de 80%, iar noi, primăriile, de 20%. Procentul este altul: noi 80 şi dumneavoastră 20! În devizul de lucrări care a venit la Albota, dumnevoastră aveţi chiar 15% iar noi 85%. E bine că sunteţi aici şi că aţi abordat subiectul“, i-a reproşat primarul comunei Albota directorului CEZ.

Ion Dumitru: „Nu poţi să dezvolţi zona din cauza curentului electric”

Primarul comunei Albota, Ion Dumitru, i-a mai reproşat directorului CEZ faptul că 6 firme care au venit în Albota au fost racordate la aceeaşi linie de distribuţie a curentului electric la care sunt racordaţi localnicii, în loc să se construiască o linie separată de distribuţie pentru a nu exista suprasolicitări ale reţelei de distribuţie. În plus, toate aceste cabluri electrice, care asigură racordul acelor firme, sunt subterane, iar din cauza traseului acestora edilul nu a putut să facă reţeaua de apă şi canalizare decât pe un traseu ocolitor. „De la postul de transformare aţi alimentat toate acele societăţi cu linie de tensiune medie subterană, din care cauză, pentru alimentarea cu apă, a trebuit să schimbăm traseul. Sunt vreo 6 firme care au venit cu cablu subteran. Fiecare aţi umplut zona de transformatoare. 13 metri de la axa drumului, ce reprezintă domeniul public pentru utilităţi, i-aţi umplut de cabluri. Eu aş dori ca în proiectul acesta de la Albota, unde va fi nevoie de câteva sute de kilovolţi, să faceţi o linie prin care să putem branşa pe toată lumea. Nu poţi să dezvolţi zona din cauza curentului electric. Investitorii nu vin dacă nu au curent electric“, a spus Primarul Ion Dumitru.

Vasile Leau, primar Boteni: „Dacă adie vântul cade curentul”

CEZ a demonstrat în ultimi ani că nu reușesc să repare în timp util penele de curent din județ și preferă să vină să facă lucrări de mântuială. Potrivit edilului de la Boteni, de fiecare dată când angajații firmei devin la o sesizare fac lucrările mai porst decât erau inițial. Mai mult, edilul susține că CEZ preferă să nu investească în rețelele actuale și să le lase antice. „Pe Valea Argeșelului dacă adie vântul se ia curentul. Cablurile sunt vechi, stâlpii sunt vechi. Când vin să îndrepte stâlpii, îi pun mai strâmb decât erau. Tensiunea la capete este foarte mică, transformatoarele sunt foarte vech. Sunăm la deranjamente repară unul se strică altul și ni se spune că trebuie să sunăm iar. Stăm pe telefoane” a spus edilul de la Boteni.

Dumitru Voicu: „Operatorul ține cu ceilalți, nu cu poporul român”

Unul dintre cei mai supărați primari argeșeni este Dumitru Voicu de la Micești. Edilul a „tunat și a fulgerat” la colegiul Prefectural acuzând CEZ că tot ceea ce face este pentru interesul propriu și nu în interesul abonaților. „Contractul de privatizare, din informațiile noastre nu o faceți. Am fost foarte atent din ce a spus dl primar de la Albota. Ați găsit proștii și fraierii. Când este nevoie pentru investiții cu bani europeni, aceste sunt costuri . Dacă comuna este săracă, mutarea a doi stâlpi costă 2 miliarde. Operatorul ține cu ceilalți, nu cu poporul român. Se pare că la dumneavoastră, la distribuitorii de energie, dăm de un zid. Vă atenționez, eu pe persoana fizică pentru că mă războiesc cu dumneavoastră”

CEZ, scuze, nu soluții

CEZ dă dovadă în fiecare zi că este incapabil să facă investiții pentru a evita penele frecvente de current. În comuna Geamăna se ia curentul pe soare, pe ploaie, când este senin sau când este caniculă. În anumite zone, penele de current se întâmplă și de zece ori pe zi și durează unu, cinci și chiar 30 de minute. Mai mult, fluctuațiile de current sunt constant și continue, fapt care pune în pericol toate bunurile electrice și electrocasnice ale locuitorilor. Bineînțeles, dacă persoanele care rămân fără acestea, CEZ va da din umeri și va veni cu scuze penibile. Mai exact, de fiecare data când un locuitor sună pentru a anunța o avarie li se răspunde sec că a crescut vegetația și firele sunt atinse. Mai mult, angajații firmei distribuitoare de energie susțin că nu pot intervene pentru că rețeaua electrică trece prin curțile oamenilor și… nu au dreptul. Astfel, în secolul XXI, CEZ Vânzare deține o instalație antică și dă vina tot pe oameni pentru penele de curent…