Primarul celui mai vechi oraș din Argeș – „premiat” pentru ruinele din localitate!

Primarul celui mai vechi oraș din Argeș a fost premiat pentru „dezvoltarea localității”. Dan Manu i-a oferit edilului Liviu Țâroiu „Trofeul Argeșului” pentru „buna” administrare a fostei capital a Țării Românești. Realitatea este una dezolantă, chiar demnă de un roman scris de un autor autist: clădirile istorice se degradează pe zi ce trece, străzile arată ca după bombardament, fondurile europene fug de Câmpulung ca dracu de tămâie, iar proiectele începute acum mulți ani s-au oprit brusc și au fost abandonate.

Prima reședință domnească sub zodia nepăsării

La prima privire, Câmpulung Muscel pare un oraș fantomă. Dacă nu ar fi oamenii și mașinile care îl tranzitează zilnic sau locuitorii, foarte mulți turiști ar putea spune că au ajuns la Cernobîl. Cu o istorie de secole, cu clădiri cu o importanță istorică imensă, prima reședință domnească poate pieri la primul cutremur mai mare.

În schimb, edilul Liviu Țâroiu este premiat pentru „dezvoltarea localității” de către președintele CJ Argeș, Dan Manu.

67075428 2967936226566475 2492606397905108992 n

„Cunoscut drept prima reședință domnească din Țara Românească, aici își are originea și primul document cunoscut în limba română, Scrisoarea lui Neacșu. Prima mențiune documentară datează din 1300 (alte surse menționează anul 1292), Câmpulungul fiind cel mai vechi oraș din Țara Românească.

Acestea sunt doar cåte date istorice ce fac din Câmpulung un oraş unic şi cu o însemnătate istorică deosebită. Tot la Câmpulung, ìn zi de mare sărbătoare religioasă, de Sf. Ilie, încă din anul 1500, se organiza cel mai mare târg internațional.

Tocmai de aceea, de Sf. Ilie, astăzi se sărbătoresc Zilele Municipiului Câmpulung. În această zi, alături de primarul Liviu Țâroiu și de cetățeni s-a aflat și preşedintele Consiliului Județean Argeş, Dan Manu. În semn de apreciere pentru efortul depus la dezvoltarea localității, președintele Dan Manu a oferit câmpulungenilor, reprezentați de primarul Liviu Țâroiu, „Trofeul Argeșului”. De asemenea, a punctat faptul că atât administrația județeană cât și administrațiile locale au reușit să atragă fonduri europene și naționale pentru proiecte care au vizat dezvoltarea infrastructurii din zona Muscel” transmit reprezentanții CJ Argeș pe pagina de Facebook.

Distribuie prietenilor

Planul de reabilitare al clădirilor istorice născocit de edilul Țâroiu: „Da!”

Liviu Țâroiu a confirmat la o conferință de presă susținută în urmă cu doi ani înainte de celebrul festival de rock „Posada” că viitorul primei capitale a Țării Românești este incert. Întrebat dacă după un an de când a fost instalat edil (la acel moment) are un proiect pentru reabilitarea clădirilor istorice din Câmpulung, primarul a reușit să spună doar un simplu „da”.

27046844 299053983950959 1717479135 o

S-a chinuit ziaristul să îi scoată mai multe vorbe, dar s-a trezit cu un alt da. Până la urmă am reușit să aflăm că s-ar lucra la ceva, dar nimeni nu prea a înțeles la ce. Exact cum este și în momentul de față.

Astfel, câmpulungenii vor trebui să dea din cap non-stop, uitându-se ba în jos, ba în sus, să nu le pice o cărămidă, un balcon sau o clădire peste ei. Mai mult decât atât, o dată cu nepăsarea și cu tergiversarea reabilitării clădirilor, România riscă să piardă un oraș care ar putea avea o valoare turistică imensă.

Planul real: reabilitare cu târnăcopul

Străzile din Câmpulung au ajuns un devărat labirint din cauza panglicilor care delimitează zonele periculoase. Pompierii sunt chemați foarte des pentru a da jos elemente de pe clădirile istorice care pun în pericol viața pietonilor.

1235 7 cladire

Astfel, tocmai pentru a înlătura un asemenea risc, angajațiide la ADP au venit anul trecut cu cea mai „ingenioasă” săluție: au intervenit la o clădire în cel mai brutal mod: cu târnăcopul. Un muncitor urcat la nivel, într-o nacelă, a spart ornamentul care încadra fereastra unei clădiri a Primăriei şi a curăţat faţada de tencuială. Lucrarea de dispreţ faţă de artă şi monument a fost supravegheată de viceprimarul Câmpulungului, Mărgărin Blidaru. „Clădirea prezenta pericol, iar ceea ce facem noi e parţial. Avem un proiect de restaurare. Va fi renovată şi va reveni la stadiul iniţial”, a declarat acesta la momentul respectiv.