Primarul din Rociu- somat să returneze 3,9 miliarde lei vechi

105
primaria_rociu, aurel_balasoiu, APIA, stroescu

Războiul fățiș dintre primarul din Rociu, Aurel Bălășoiu și Agenția de Plăți pentru Intervenții în Agricultură (APIA) a luat note tragicomice la întâlnirea de săptămâna trecută organizată la Costești între ministrul Agriculturii și fermierii din sudul județului. Bălășoiu s-a victimizat în gura mare și l-a arătat cu degetul pe directorul APIA Argeș, Marius Stroescu, că ar avea ceva personal cu el. Directorul APIA pe țară, prezent la întâlnire, l-a potolit repede pe edil dezvăluind de ce, de fapt, nu poate să ia nici măcar o adeverință de la APIA. De altfel, Bălășoiu, precum și alți primari din zona de sud, sunt anchetați pentru fraudă cu fondurile APIA, în cazul său instituția îndreptându-se în instanță împotriva sa pentru recuperarea unui prejudiciu considerabil.

 

Primar, administrator și președinte de asociație agricolă

 

La începutul anului 2015, APIA Argeş a întocmit o listă cu 14 persoane care includea primari, viceprimari, dar și membri ai familiilor acestora. Lista a fost transmisă către Direcția Antifraudă, Control Intern și Supracontrol din cadrul APIA Central. În plus, se pare că lista cuprindea fermieri care au depus cererea unică de plată la APIA Argeș și care s-ar putea afla în situație de incompatibilitate sau conflict de interese. Primarul din Rociu s-a simțit din capul locului lezat și… vizat. Și asta pentru că figura atât el, cât și fiul său, pe această listă. Astfel, Aurel Bălășoiu, președintele Asociației Crescătorilor de Animale Roceanca 2007, respectiv primarul comunei Rociu – a depus cerere unică de plată în campaniile 2008-2014, beneficiind de subvenții APIA în această perioadă. Victor Mihai Bălășoiu, fiul primarului comunei Rociu- a depus cerere unică de plată în campaniile 2010-2014, beneficiind de subvenții APIA în această perioadă. Mai mult, Bălășoiu este președintele Asociației Agricola Șerbănești, pe care ar fi și administrat-o în perioada 2007-2009- de unde suspiciunile de conflict de interese și reclamațiile la ANI. Pe lângă cele două asociații agricole pe care le conduce (direct sau indirect), Bălășoiu a obținut subvenții APIA și pe persoană fizică. 

 

Puțintei: “Aveți un litigiu cu această instituție!”

 

Primarul fermier din Rociu a venit la întâlnirea cu ministrul Daniel Constantin și șeful APIA, Mihai Spătărescu Puțintei, pus pe harță cu directorul APIA Argeș, Marius Stroescu. Însă edilul a încercat să monopolizeze discuția, uitând că la Costești nu este o ședință de colegiu prefectural, ci o întâlnire cu fermierii.  “Numai Isus a pățit ce am pățit eu cu dl. director Stroescu de la APIA! În august anul trecut, când în toată țara se eliberau adeverințe, la APIA Argeș nu se eliberau. Instituțiile s-au pus pe persoanele care au curaj. Niciun fermier care are probleme nu va spune nimic, de teamă. Intră în fișa postului d-lui Stroescu să facă plângere la Prefectură pentru 16 primari?”, a întrebat Bălășoiu. Spre surprinderea sa, vorbitul la general și asemănarea cu Isus n-a impresionat pe nimeni. Ba chiar ministrul Daniel Constantin l-a rugat să spună concret ce firmă sau asociație reprezintă.  “Dacă ne dați elemente concrete, vom lua măsurile necesare. Așa, rămânem cu impresia că sunt probleme, dar la modul general, că are cineva ceva cu dvs.”, i s-a adresat Constantin. Directorul APIA pe țară, Mihai Spătărelu Puțintei, l-a amuțit de tot însă pe primar: “Aveți un litigiu cu această instituție căreia îi datorați niște sume! De aceea nu puteți obține adeverințe, este destul de clar. Când instanța se va pronunța, noi trebuie să ne asigurăm că vom avea de unde recupera banii.” După sursele noastre, edilul din Rociu se află în instanță cu APIA pentru plăți, sub formă de subvenții, de 3,9 miliarde lei vechi. Banii îi sunt ceruți înapoi după rezultatele controalelor pornite anul acesta. Astfel, în ciuda politizării subiectului din partea lui Bălășoiu, litigiul va fi tranșat, cel mai probabil, în instanță.