Primul avion va decola de pe Aeroportul Braşov în 2020

33

Terminalul şi turnul de control vor fi construite anul viitor ale Aeroportului Brașov. Anul acesta se vor realiza căile de rulare, iar anul viitor – terminalul şi turnul de control. Primul avion va decola de la Braşov în 2020.

Valoarea contractului este de 31.631.476 lei (TVA inclus), iar fondurile sunt asigurate integral din bugetul judeţului Braşov pe anul 2018.  În total Aeroportul va costa 57 de milioane de euro (include şi pista care a costat 13 milioane de euro).Ordinul de începere a fost emis în data de 3 august 2018, iar executantul se obligă să execute lucrările în termen de 110 zile calendaristice. Acest lucru înseamnă că în cazul în care condiţiile meteorologice sunt favorabile, lucrările trebuie finalizate până la data de 21 noiembrie 2018. Concret, suprafeţele de mişcare vor fi continuate prin construirea căii de rulare Alfa, a apronului (parcarea de aeronave) – unde vor putea staţiona trei avioane mediu curier, precum şi a acostamentelor. Acestea vor fi suprafeţe betonate similare pistei, în interiorul cărora vor exista canalele de banizaj şi canalizare. În funcţie de evoluţia fluxurilor de pasageri, proiectul permite extinderea ulterioară a acestor suprafeţe. O altă componentă a investiţiei este asigurarea preluării apelor pluviale, atât de pe zona nou-construită, cât şi de pe pistă, într-un colector principal de 1100 mm şi deversarea lor în Bârsa.

Terminalul şi turnul de control, anul viitor Tot anul acesta se lucrează la documentaţiile pentru contractarea firmelor specializate în realizarea soluţiei arhitecturale a terminalului aeroportului, precum şi planurilor de arhitectură cu indicarea fluxurilor de pasageri şi bagaje pentru trafic intern şi internaţional. În urma finalizării acestei etape se va demara procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie a terminalului de pasageri. În prezent se poartă discuţii cu ROMATSA SA pentru iniţierea documentaţiilor necesare întocmirii procedurilor de zbor şi achiziţiei echipamentelor de radionavigaţie şi realizări turnului de control. Aceste obiective vor fi construite anul viitor. Potrivit estimărilor Consiliului Judeţean primul avion va decola de pe Aeroportul Braşov în 2020.