Proces la Facultatea de Drept din Pitești! Peste 20 de studenți din anul terminal au pus în scenă o evacuare ca la carte!
Tradiționalul proces experimental susținut la sfârșitul anului universitar de către studenții Facultății de Științe Economice și Drept din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești a primit și de data aceasta laudele binemeritate.
CITEȘTE ȘI: SPECTACULOS CE SE ÎNTÂMPLĂ PE AUTOSTRADA A1 PITEȘTI-SIBIU! ESTE INCREDIBIL PENTRU ȘOFERI! VIDEO!
Nu mai puțin de 21 de studenți de la Drept și-au luat inima în dinți și au pus în scenă primul proces din viața lor, chiar dacă unul imaginar. De data aceasta speța a fost despre evacuarea unor chiriași rău platinici care care schimbat destinația imobilului închiriat. Procesul, cu aspect de piesă de teatru, a fost coordonat și de această dată de Conf. Univ. Dr. Andreea Tabacu, judecător la Curtea de Apel Pitești, care a avut emoții cel puțin la fel de multe ca și „ucenicii” ei. Toți cei prezenți în sală au apreciat calitățile incontestabile ale studenților ce au pus în scenă procesul experimental, precum și eforturile de a-l face să arate cât mai real. De remarcat, de asemenea, este și faptul că întreaga scenografie, replicile, pledoariile, intervențiile, declarațiile martorilor etc. sunt creația celor 21 de studenți participanți, îndrumați și supravegheați de profesorii catedrei de Drept.
Tinerii au impresionat prin rolurile avute în cadrul procesului, începând de la cel de judecător, continuând cu avocați, părțile din proces, martorii, grefierul și alții. Ei nu au fost lipsiți de emoții deși le-au mascat bine, mai ales că în sală au fost prezente numeroase din lumea din care, curând vor face și ei parte.
Vorbim despre Elena Cornelia Olteanu, președinte Tribunalul Argeș, Luminița Ioana, prodecanul Baroului Argeș, judecători de la instanțe, lector universitar, avocat Adrian Soare, Ruxandra Danciu, judecător Curtea de Apel Pitești, Carmen Nenu, viitor decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești, Cristian Ioana și Emilia Mateescu, executori judecătorești, precum și profesorii alături de care au traversat perioada studenției.
„Ne jucăm de-a procesul dar facem lucru serios, pentru că aşa învăţăm concret şi temeinic cum trebuie să procedăm în viaţa juridică reală, de care suntem atât de aproape. Punem teoria în practică după ce am studiat materia procedurii civile şi am participat la şedinţe de judecată din cadrul instanţelor argeşene ca să îi vedem în acţiune pe adevăraţi profesionişti, cărora le urmăm.
Povestea este despre un reclamant – locatar principal, potrivit contractului încheiat cu proprietarul, locator, care solicită instanţei obligarea pârâţilor să părăsească imobilul apartament, deţinut fără drept, astfel: B şi C locatari – chiriaşi (soţi), deoarece nu au respectat obligaţiile contractuale de a folosi bunul conform destinaţiei acestuia, provocând stricăciuni atât bunului închiriat cât şi celorlalţi locatari din condominiu, iar D şi E, ca persoane care folosesc împreună acelaşi spaţiu, dar nu sunt trecute în contract.
Avem ca actori: judecător, grefier, avocaţi, părţi, intervenienţi, martori, jandarm, toţi cu inimă deschisă, gând bun şi emoţii constructive, hotărâţi să arate publicului ce au învăţat la Drept” a declarat Conf. Univ. Dr. Andreea Tabacu.
Mesajul studenţilor de la Drept IV
Ideea procesului experimental de astăzi a fost în principal punerea în aplicare a cunoștințelor dobândite pe parcursul semestrelor de studii în cadrul Facultății de Științe Economice și Drept, în special dreptul procesual civil care se împletește armonios cu dreptul civil. Totodată, ne-am dorit a expune într-un mod util și eficient aceste cunoștințe prin aducerea în fața onoratului auditoriu a unei speţe, întâlnită frecvent în practică. Obiectul procesului simulat este reprezentat de procedura de evacuare dintr-un imobil, o confruntare judiciară între avocați experimentați, care susțin pledoariile în fața unei instanțe imparțiale și independente, în vederea obținerii unei hotărâri legale prin care să își apere drepturile! Nu este de neglijat nici rolul martorilor, care au reprezentat sarea și piperul cauzei expuse, dar nici rolul grefierului care ne va introduce în roluri!
Cu siguranță această experiență se va dovedi benefică pentru viitorul nostru în curând absolvenți de drept, care sunt adepții dictonului latin “ Ped aspera ad astra”!
Iată studenții care au participat la procesul experimental desfășurat vineri, 26.04.2024, în Sala de festivităţi a Centrului Universitar Piteşti din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti:
- Manole Elena-Mădălina – judecător;
- Dumitru Silviu – grefier;
- Barcan Ana-Maria – avocat;
- Vișan Raluca Florentina – avocat;
- Gherța Alexandrina – avocat;
- Cîrstea Cristina Mariana – avocat;
- Băsescu Magdalena – avocat;
- Grancea Valentin Ion – avocat;
- Strejoiu Ruxandra Gabriela – avocat;
- Ionică Iuliana Nicoleta – avocat;
- Necula Florin Claudiu – parte;
- Ciobotea Ștefania Sorina – parte;
- Foltea Marian Eduard – parte;
- Ceaușescu Andreea – parte;
- Colibășanu Alexandra Elena – parte;
- Sterie Larisa Maria – intervenient;
- Tică Bianca Elena – martor;
- Pîrvulescu Teodora Elena – martor;
- Toma Beatrice – martor;
- Gheorghișor Raluca Andreea – jandarm;
- Vidroiu Denisa Andreea – martor.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp