Programele „Euro 200” şi „Bani de liceu” fraudate prin declaraţii false

DISTRIBUIȚI
euro 200

Două programe guvernamentale care se desfăşoară în toată ţara au dat mari bătăi de cap inspectorilor Curţii de Conturi dar şi conducerii ISJ Argeş. Este vorba despre programul „ Bani de liceu” şi Programul Naţional de Protecţie Socială „ Euro 200”. S-a descoperit că mulţi dintre cei care au beneficiat de sprijin prin aceste programe au declarat, fals, că nu au venituri, astfel reuşind să primească sume importante de bani în mod  necuvenit.

ISJ, obligat să recupereze 1.367.000 lei

Recent, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli şi la ISJ Argeş. Aceste neconcordanţe fac referire la acordarea în mod necuvenit a sprijinului financiar din Programul „ Bani de liceu”  dar şi la acordarea în mod necuvenit a sprijinului financiar din Programul Naţional de Protecţie Socială „ Euro 200”. În urma verificărilor efectuate inspectorii Curţii de Conturi au decis că ISJ Argeş trebuie să recupereze pentru programul „ Bani de liceu” suma de 1.267.000 lei iar pentru Programul „ Euro 200” suma de 100.000 lei. Aceste prejudicii aduse statului au putut fi posibile din vina părinţilor care au declarat pe propria răspundere că se încadrează, neavând venituri mari, dar au declarat fals. Inspectorii Curţii de Conturi au cerut o situaţie de la Finanţe unde au descoperit că părinţii beneficiarilor au şi alte venituri, iar în mod corect, acei copii nu trebuiau să fie beneficiari. „ Este vorba despre două programe guvernamentale care se desfăşoară în toată ţara, nu numai în Argeş. Pentru a beneficia de aceşti bani, părinţii copiilor trebuia să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Noi, ISJ şi unităţile de învăţământ unde s-au depus dosarele nu aveam cum să ştim dacă acele declaraţii sunt corecte sau nu. În atribuţiile noastre era să introducem aceşti beneficiari într-o bază de date şi să transmitem către Minister. Cei de la Curtea de Conturi care pot cere de la Finanţe o situaţie, au descoperit că mulţi dintre aceşti copii nu trebuiau să fie beneficiari, părinţii mai având şi alte venituri nedeclarate. Noi suntem la mijloc şi trebuie să recuperăm banii. Până în momentul de faţă am recuperat aproximativ 60% din bani şi sperăm ca până la sfârşitul anului să recuperăm sumele integral”, a declarat Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general al ISJ Argeş.

Pentru ce au fost acordate aceste ajutoare

Programul „ Bani de liceu”  a vizat elevii care îndeplinesc anumite condiţii cumulative care fac referire la cuantumul financiar al familiei elevului. Adică, fiecare elev de liceu primea 180 lei pe lună dacă părinţii aveau venituri mici ( 300 lei/ lună/membru de familie). Deasemenea prin Programul Naţional de Protecţie Socială „ Euro 200„ elevii care provin din familii cu venituri mici au primit câte un voucher de 200 de  euro cu care au mers să îşi ridice un calculator. Sumele erau subvenţionate de la bugetul de stat. În ambele situaţii părinţii elevilor beneficiari au depus la şcoală un dosar şi o declaraţie pe propria răspundere prin care susţineau că nu mai au alte venituri. Reprezentanţii şcolii i-au introdus pe elevi ca beneficiari, au închis aplicaţia la termenul limită şi au trimis-o către Minister. Nu aveau cum să verifice dacă declaraţiile sunt corecte sau nu. Acest lucru a ieşit la iveală doar la un control al Curţii de Conturi iar beneficiarii „ falşi” au fost obligaţi să restituie integral sumele de bani primite.

Andreea Matei