Programul ‘Diagnostic Mobil – Sân și Col uterin’ al Fundației Renașterea oferă investigații medicale gratuite la Mioveni

5

Marţi, 26 septembrie, de la ora 11.30 în sala de ședință a Primăriei Mioveni a avut loc o conferinţă de presă la care au participat președintele Fundației Renașterea, Mihaela Geoană,  vicepreședintele Fundației Renașterea, Cristiana Copos, primarul Ion Georgescu, viceprimarul Aurel Costache şi directorul medical al Spitalului “SF. Spridon” Mioveni, Mirela Fianu.

Motivul conferinţei a fost prezentarea programului ‘Unitatea Mobilă de Diagnostic — Renașterea’ ce oferă investigații medicale gratuite pentru sân şi col uterin la Mioveni.

Reamintim că femeile din Mioveni şi din localităţile limitrofe, vor beneficia, în perioada 11 septembrie – 20 octombrie 2017, de mamografii şi teste Babeş-Papanicolau realizate gratuit în cadrul campaniei de Diagnostic Mobil – Cancer de sân şi col uterin organizate de Fundaţia Renaşterea.

Campania de Diagnostic Mobil este implementată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu Roche România, şi are ca scop depistarea precoce a cancerului de san şi a celui de col uterin, precum şi informarea populaţiei privind importanţa controalelor medicale periodice.

Obiectivul campaniei este oferirea de investigaţii medicale gratuite femeilor din mediul rural/mic urban caracterizat de lipsa accesului la servicii medicale şi de nivelul scăzut de informare si educare a femeilor despre prevenţie şi în care programele de screening sunt implementate deficitar sau lipsesc cu desăvarşire. Investigaţiile medicale sunt oferite în Unitatea Mobilă de Diagnostic dotată cu un cabinet ginecologic şi cu unul de radiologie.

Astfel, în perioada 11 septembrie – 20 octombrie 2017, Unitatea Mobila de Diagnostic staţionează în Mioveni, unde va realiza 300 de mamografii si 650 de teste Babeş – Papanicolau. De la începutul campaniei au fost oferite servicii medicale pentru 359 de femei din Mioveni şi din localităţile limitrofe, realizându-se până la data de 26 septembrie a.c., 249 de teste Babeş-Papanicolau şi 110 mamografii. Activitatea Unitătii Mobile de Diagnostic se desfăsoară în parteneriat cu Roche România şi cu susţinerea Primăriei Mioveni, care asigură locaţia, racordarea la electricitate, alimentarea cu apă  şi pază, dar  şi a Spitalul Orăşenesc „Sfântul Spiridon” Mioveni, care asigura personalul medical.

Campania se desfăşoară sub umbrela Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii, parteneriat strategic între ONG-uri şi profesionisti din sistemul medical, ce are ca obiective promovarea importantei prevenţiei şi reducerea mortalităţii asociate cancerelor ginecologice în România.

Fundaţia Renaşterea militează de peste 17 ani pentru dreptul femeilor din România la servicii medicale de calitate.

În prezent, rata de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţara noastra este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia (64% vs. 84%).

Prima Unitate de Diagnostic Mobil pentru investigaţii cancer de sân şi de col uterin, a fost adusă în România de Fundaţia Renaşterea, în anul 2008. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în 55 de localitati rurale/mic urbane ale României, unde s-au realizat gratuit mamografii şi teste Babeş-Papanicolau pentru 18780 de femei. În această perioadă s-au realizat 17680 de teste Babes-Papanicolau şi 10317 mamografii. În urma investigatiilor, 67,50% dintre femei au fost diagnosticate cu infecţii genitale şi 2,5% au primit indicaţii de consult oncologic.

Video: Mihai Neacşu