Proiect: Veteranii și văduvele de război ar putea primi 5.000 de lei în anul Centenarului

1

Senatorul PNL Carmen Hărău a depus, în Parlament, un proiect legislativ care dublează indemnizațiile și sporurile lunare ale invazilor, veteranilor și văduvelor de război, și care prevede, suplimentar, acordarea acestora, în Anul Centenar, a unui „premiu financiar” în valoare de 5.000 de lei net, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului de lege depus în Senat, cuantumul indemnizațiilor lunare de care beneficiază în prezent invalizii de război, veteranii de război și văduvele de război, cuantum prevăzut în Legea 49/1991, se dublează.

Astfel, se propune prin ințiativa legislativă ca invalizii de război să primească următoarele indemnizații: 518 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate; 462 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate; 392 de lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate. De asemenea, potrivit proiectului legislativ depus în Senat, cuantumul indemnizației pentru veteranii de război și pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, se majorează la 322 de lei lunar.

Actul normativ mai prevede și dublarea sporurilor lunare pentru invalizi și veteranii de război. Astfel, aceștia ar urma să primească, pe lângă indemnizațiile lunare, și un spor de câte 40 de lei lunar pentru primul an de participare la război, indiferent de durata participării, la care se adaugă câte 10 lei pentru fiecare lună de participare la război ce depăşeşte un an calendaristic.

Propunerea legislativă introduce și un premiu, în An Centenar, pentru veteranii și văduvele de război. Astfel, proiectul de act normativ prevede introducerea în Legea 44/1994 a unui nou drept pentru veteranii de război și văduvele de război, anume „un premiu financiar în cuantum de 5.000 de lei net pentru Anul Centenarului 2018”.

„Ținând cont de faptul că modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o compensație a sacrificiului făcut de beneficiari în timpul războiului și, ulterior, în societate, și având în vedere vârsta înaintată a beneficiarilor acestor indemnizații, statul trebuie să își manifeste, fără întârziere, recunoștința față de aceștia”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorul legii, senatorul PNL Carmen Hărău, consideră că premierul de 5.000 de lei ar trebui acordat de 1 Decembrie 2018.