Protest de amploare în Piaţa Victoriei. Sunt aşteptaţi 10.000 de sindicalişti SANITAS

DISTRIBUIȚI
greva, sanitas, medici, guvern

10.000 de persoane sunt aşteptate să participe astăzi la mitingul organizat de Federaţia SANITAS, în Piaţa Victoriei din Capitală. Protestele au loic pe fondul tensiunilor din sănătate şi a nemulţumirilor generate de scăderea veniturilor.

Motivul pentru care sindicaliştii din Sănătate ies în stradă şi se pregătesc pentru greva generală în spitale se referă la inechităţile salariale generate de noua lege a salarizării şi de faptul că mulţi angajaţi din sistem au pierdut sume considerabile la salariu.

„Acţiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti, iar la acţiunea de protest organizatorul estimează participarea unui număr de aproximativ 10.000 de persoane, din care aproximativ 7.000 din provincie”, informează un comunicat al Jandarmeriei Bucureşti.

TRAFIC RESTRICŢIONAT

„Pentru manifestaţia publică din Piaţa Victoriei, începând cu ora 9,00, se va restricţiona traficul rutier pe şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune)”, informează un comunicat al Brigăzii Rutiere transmis, miercuri, Agerpres.

Începând cu ora 9,00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.

„Restricţiile se vor aplica până la terminarea activităţilor aferente mitingului, dar nu mai târziu de ora 16,00”, se arată în comunicat.

HAOS ÎN SALARIZAREA din sectorul medical

Motivul pentru care sindicaliştii din Sănătate ies în stradă şi se pregătesc pentru greva generală în spitale se referă la inechităţile salariale generate de noua lege a salarizării şi de faptul că mulţi angajaţi din sistem au pierdut sume considerabile la salariu.

Creșterile substanțiale de salarii, urmare a aplicării grilei din 2022 pentru asistenți și medici, au născut, deși pare greu de crezut, mai multe nemulțumiri în rândul personalului medical.

Sindicaliștii SANITAS, cea mai mare forță sindicală din domeniul sanitar, atrag atenția că odată cu creșterile de salarii s-au produs și inechitățile la care liderii făceau referire încă de la finele anului trecut. Cum de cel mai înalt nivel al salariilor, la care în alte ramuri bugetare se ajunge de-abia în 2022, beneficiază doar asistenții medicali și medicii, primele nemulțumiri vin din rândul personalului medical și auxiliar din sistem.

Sindicaliştii contestă în primul rând regulamentul de sporuri. Sindicaliștilor li s-a pus în față Anexa 10, un document pe care îl contestă și care, spun aceștia, va face ca anumite categorii de personal să plece acasă în lunile următoare cu bani mai puțini decât în februarie.