Proteste de amploare în Sănătate! Medicii se pregătesc de miting şi grevă generală

3
proteste, sindicalisti, cartel_alfa, CNS, slariu_minim, ciolos

Sindicaliștii Federației Sanitas se pregătesc de proteste și de un miting de amploare pe 19 octombrie, nemulțumiți de limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite și de propunerea referitoare la transferarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Consiliul Național al Federației Sanitas a hotărât câteva mișcări de protest în luna octombrie. Vor începe cu  pichetări la sediul ministerelor Finanțelor, Sănătății și Muncii, în săptămâna 2-6 octombrie iar în data de 19 octombrie va avea loc un miting de amploare. Liderii de sindicat susțin că au decis pichetarea ministerelor din mai multe motive importante, care au un impact devastator în sistemul de sănătate și asistență socială.

Singura ţară din Uniunea Europeană care transferă contribuţiile

Pichetări şi miting de amploare anunţă atât cadrele medicale cât şi liderii Sindicatului Sanitas. Aceştia au anunţat că vor începe cu pichetări în faţa ministerelor Finanțelor, Sănătății și Muncii, la care vor participa şi reprezentanţi din Argeş. Nemulţumirile sunt foarte mari, cadrele medicale susţinând că legea salarizării trebuie să fie una echitabilă, corectă şi că, o dată cu trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului, salariul se va diminua drastic. Într-un cuvânt nemulţumirile sunt foarte mari, cadrele medicale susţinând că nu vor mai beneficia de creşteri salariale deât de 4 % începând cu 1 ianuarie 2018, asta după ce s-a decis să nu le mai fie acordate nici tichete de masă. De asemenea, cadrele medicale susţin că suntem singura ţară din Uniunea Europeană care transferă contribuţiile în sarcina angajatului. “În principal sunt mai multe motive, dar foarte importante, care au impact devastator în sistemul de sănătate și asistență socială. Lista este însă foarte lungă. Motivele importante sunt limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite, iar așa cum am spus legea salarizării, care duce clar la scăderi de venituri în sănătate. De asemenea, tichetele de masă vor dispărea de la 1 ianuarie, chiar dacă se spune că de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea normă de hrană. Oamenii nu pot trăi cu promisiunea că între ianuarie și decembrie anul viitor nu vor lua nimic. Alt motiv este posibila trece a contribuțiilor de la angajator la angajat. Aceasta, după calculul nostru, pentru fiecare categorie profesională în parte va duce la scăderi de venituri. Nemulţumirile şi dezamăgirile sunt foarte mari. Aşteptăm din partea guvernanţilor o lege echitabilă, corectă pentru toată lumea, inclusiv pentu personalul tesa şi asistenţă socială. De asemenea dorin creşteri salariale unitare pentru tot personalul din sistemul sanitar, nu pentru unii etapizat până în 2022, asta pentru că actul medical se face în echipă, nu individual.”, a afirmat Doina Fănică, lider sindicat- Sindicatul Sanitas Argeş.

În loc să crească salariile angajaţilor din sănătate la majoritatea vor scădea

Acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ este o altă problemă ridicată de sindicalişti. „În loc să crească salariile angajaţilor din sănătate la majoritatea vor scădea, chiar se vor înjumătăţi. De exemplu, personalul TESA din secţiile  TBC, psihiatrie şi boli infecţioase nu mai beneficiază de sporurile specifice care la TBC erau de 100%, la psihiatrie, de 75%, iar la infecţioase, de 25%. Oamenii au avut foarte multe promisiuni şi acum dezamăgirile sunt pe măsură“, a mai declarat Doina Fănică. Dacă toate aceste probleme nu vor fi rezolvate, în cadrul unei viitoare şedinţe de Consiliu Naţional al Federaţiei Sanitas se va decide data declanşării grevei generale.

Şi angajaţii din mediul privat sunt nemulţumiţi de trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorului către angajat. În Argeş exemplul concret sunt angajaţii Dacia, care au decis şi ei, ca luni, 2 octombrie să picheteze sediul Prefecturii, alături de colegii din sistemul bugetar. Aceştia susţin că dacă Guvernul va continua planul de a trece plata contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, începând cu 1 ianuarie 2018, şi veniturilor nete ale angajatilor din privat ar duce la o scădere drastică.

Andreea Matei