PSD contra PSD la Mihăești! Consilierii locali – atac la primarul Gheorghe Matei!

DISTRIBUIȚI

Primarul comunei Mihăești a început să aibă probleme mari în Consiliul Local. Este adevărat că numărul aleșilor locali PNL este unul foarte mic, dar cu toate acestea, cea mai aprigă opoziție o are de la proprii consilieri locali, sătui de comportamentul și atitudinea dictatorială de care dă dovadă edilul.

Social democrații au început să se revolte, ultima ședință a Consiliului Local transformându-se într-un veritabil scandal. Ca la ușa cortului s-au bălăcărit pesediștii cu propriul primar la Mihăești acuzându-l în termenii cei mai duri nelipsind nici limbajul colorat, jignirile, unele fiind greu acceptate chiar și de hârtie. Potrivit consilierilor, edilul Gheorghe Matei face partidul de râs, încalcă legea, ignoră doințele cetățenilor și își urmărește propriile interese în detrimentul locuitorilor care l-au pus în fotoliul de primar pentru al patrulea mandat consecutiv. Situația a devenit tensionată după alegerile de anul trecut, dar totul a răbufnit la ultima ședință a Consiliului Local Mihăești când au fost luate la puricat și discutate subiectele de pe ordinea de zi pe-ndelete și nu trecute la foc automat.

Mai bun buldoexcavatorul altuia, decât al primăriei

Primul punct de pe ordinea de zi și primul care a încins spiritele în Consiliul Local Mihăești se referă la achiziționarea unui buldoexcavator care să fie folosit în comună. Aleșii locali l-au luat la „trei-păzește” pe edil susținând că tergiversează solicitările cetățenilor și al consilierilor pentru a lucra cu ginerele acestuia, care, „din întâmplare” deține un astfel de utilaj. În replică, Gheorghe Matei a început să își susțină cauză și să pună în față lipsa de finanțare sau bugetul local. „Ceea ce am spus eu nu a fost oficial, ci am spus că s-ar putea să nu fie posibil ca băncile să asigure acest lucru” a susținut primarul. Imediat, în ajutorul acestuia a sărit expertul Primăriei Mihăești care le-a aruncat consilierilor „praf în ochi” cu un comunicat de presă de pe site-ul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice prin care se stipula că „ar putea exista unele disfuncționalități ale SEAP și unele achiziții nu se vor putea realiza”. Luată la întrebări de consilierii PSD-ALDE pentru a-i lămuri cât mai durează, Daniel Pîrșan, le-a răspuns senin „zece zile”. Consilierul local PSD Andrei Ion a luat cuvântul și a început să tune și să fulgere: „În ședința trecută mi s-a spus că buldoexcavatorul nu poate fi achiziționat pentru că banca ce asigură leaing-ul nu mai are fonduri. O ă vă invităm mai de la ședințe ă nu mai primim informații false” a spus consilierul.  Mai mult, social democratul a tras un semnal de alarmă prin care să-l facă pe primar să grăbească lucrurile. „Vrem să demarați cât mai repede procedura pentru că se dorește cu adevărat, fără să fiți influențat de X sau Y, trebui să achiziționăm un buldoexcavator nou!” a mai adăugat consilierul.

Lucrările primarului luate la puricat de consilierii PSD

Un al doilea punct de pe ordinea de zi a fost construcția unui gard de sârmă la Căminul Cultural din satul Valea Popii. Înainte de ședință, consilierii locali PSD au fost la fața locului și poate, pentru prima dată, au făcut verificări la fața locului. Dată fiind suma care a fost alocată, de nu mai puțin de 26.340 de lei, social democrații împreună cu aleșii din opoziție au făcut măsurători și au constatat că investiția a  costat mult mai mult față de ceea ce s-a făcut, iar de aici a mai fost un singur pas până la reînceperea acuzelor și a scandalului din Consiliul Local Mihăești. Primul care s-a revoltat a fost social democratul Constantin Fianu. Gardul împrejmuitor măsurat de noi ar include undeva la 70 bucăți de plasă, dar nu de gard ci de plastic!”. După atacul dur al social democratului, un alt coleg de partid a răbufnit și a început să îi reproșeze edilului că s-au investit sume imense pentru o lucrare făcută în bătaie de joc. „Este a doua oară când mă duc. Nu se poate ca o instituția ca aceasta unde s-au investit miliarde să arate ca la pușcărie. S-au pus niște țepi, invers! Dacă un copilaș cade… e dus. Dacă facem un gard, punem material de gard nu de plăci, alei. (…) Nu ai cum să-l vopsești, să îl protejezi, nu e eficient de nicio culoare. La vecini este pătratul de 12 cm. Suntem oameni care au câteva lighioane în curte. Dacă ne ducem la o festivitate luăm găniații pe picioare pentru că așa vrea primăria să facă un gard din plasă. Nu e posibil! Păcat de miliardele astea! Investiție de 15 miliarde și faci un gard în față cum nu se pune nici printre hotare. Porțile sunt două palse legate cu un lacăt… Mai trebuie sârmă ghimpată, două topogane pentru copii și facem ca la pușcărie. ” a răbufnit consilierul PSD Gheorghe Stoian.

„Numai la noi nu se poate! Pe ce lume trăim?”

Edilul Gheorghe Matei a încercat să calmeze spiritele și să vină cu o explicație care să îi mulțumească pe toți consilierii. „Veți vedea valorile, iar cine e de specialitate poate confirma că sunt reale, spre surprinderea unora, în ceea ce privește betonul folosit, numărul de stâlpi, lungimea plasei și pentru reducerea cheltuielilor am considerat că este oportun acest gard, la valoarea aceasta. Dacă vreți alt gard, dați hotărâre de consiliu” le-a replicat edilul. Atât i-a trebuit din cauză că social democratul Stoian l-a apostrofat dur. Consilierul îi reproșează că a făcut lucrări la Căminul Cultural și după, edilul a venit și a stricat tot. „Numai la noi nu se poate! Pe ce lume trăim? La Furnicoși facem cămin, lăsăm gardul care e cu porți vraiște, face Gica Stoian porți și Gheorghe când îi ia căminul făcut de oamenii satului și mută și porțile! Hai să luăm exemplul celor care mișcă!” i-a spus răspicat Stoian. În completare, un alt consilier PSD i-a susținut părerea lui Stoian și a început să tune și să fulgere reproșându-i primarului Gheorghe Matei că face numai lucrări de mântuială care trebuiesc refăcute o dată pe an sau la doi ani. „Domnul primar a dat răspunsul singur! Mâine poimâine, facem altul! Așa s-a mers peste tot, pe premiza că facem lucruri proaste, pe bani puțini și când se deteriorează facem altele. Hai să facem un lucru bun, consultați-ne și pe noi Consiliul Local, chiar dacă nu suntem de specialitate. Nu poți să faci un lucru în comunitate de unul singur! Consiliul ăsta Local când a fost gândit de legiuitor și pus în funcțunie pentru consultare! Domnule primar, la nicio lucrare nu ne-ați consultat și pe noi!” a tunat social democratul.

Hotărârile de Consiliu Local puse în practică după bunul plac

Consilierii locali de la Mihăești s-au răsvrătit împotriva primarului după ce, de mai bine de un an, au fost date mai multe hotărâri care încă nu sunt puse în practică. Potrivit aleșilor, un exemplu ar fi închirierea unui teren pentru a fi folosit pentru a vinde cărbuni, dar edilul tărăgănează pentru că ginerele său se ocupă cu aceiași activitate și nu dorește să lase pe altcineva să îi facă concurență. „Primăria nu a emis Hotărârea de Consiliu Local pentru că primarul a spus că nu este legal. Avem compartiment juridic, hotărârea ajunge la Prefectură și de abia atunci se spune dacă este legal sau nu!” mai tună un consilier local.  Și aceasta nu este singura dată când consilierii au sesizat lipsa de implicare a edilului Gheorghe Matei! Au fost zeci de sesizări ale localnicilor sau proiecte discutate în ședințele de Consiliu Local, dar nici până în ziua de astăzi nu au fost puse în aplicare din motive cunoscute doar de primar. Două dintre acestea, vitale pentru comunitatea din Mihăești, fiind vorba de rețea de gaze și canalizare, au fost date uitării, iar oamenii încă așteaptă ca promisiunile electorale să fie îndeplinite.

Zece din 15 consilieri locali de la Mihăești au convocat săptămâna trecută o ședință extraordinară pentru a pune la punct o parte din problemele cu care se confruntă localitatea și pentru a-i reproșa primarului lipsa de implicare. Convocatorul a fost semnat atât de aleșii PNL, cât și de PSD și ALDE. Cu toate că edilul a încercat să facă presiuni pentru a nu se întruni cvorumul de opt consilieri, social democrații nu l-au băgat în seamă pe Gheorghe Matei și s-au prezentat majoritatea. Astfel, Consiliul Local Mihăești s-au întors împotriva primarului și încearcă din răputeri să îndeplineacă promisiunile electorale.