Radu Vasilică: „Primarii m-au înnebunit cu problema urșilor”

Deputatul Radu Vasilică a fost luat cu asalt de primarii din zona de nord a județului pentru a rezolva problema urșilor. Chiar dacă, acesta a avut nenumărate discuții cu ministrul Mediului și Pădurilor, nici până în acest moment nu s-a luat o decizie.

„Numărul de urși estimat în România se apropie de 7000. Numărul optim este de 4000. De ce se înmulțesc în halul ăsta? La nivelul Argeșului, erau împușcați undeva la opt pe an. Nu era un masacru. Ursul nu are inamic natural, ursul trăiește în jur de 35 de ani în libertate, iar ursoaica fată în medie trei pui. Deci, sporul este semnificativ. Toată lumea zice că de ce proprietarii de fonduri de pădure nu le dau de mâncare să îi țină în pădure. Mecanismul este foarte simplu și o să-i reexplic doamnei ministru Gavrilescu, cred că este a treia oară când o fac” a spus Vasilică.

Ministrul Mediului se teme de ONG-urile care vor începe să „țipe” că vânătorii fac masacru, chiar dacă viețile oamenilor sunt puse în pericol de animalele sălbatice.

„Dânsa este destul de temătoare din acest punct de vedere, dar primarii de la Dâmbovicioara, Sălătrucu, Nucșoara, toți din acea zonă, m-au înnebunit cu acestă problemă. Urșii când nu mai au hrană și nu sunt hrăniți pe cale artificială, coboară să își ia de unde găsesc. Slavă cerului că anul acesta a fost o producție record de fructe. Am avut producție mare și nu am avut atâtea incidente ca în ultimii ani. Anul trecut când nu s-au făcut fructele din cauză că a dat un îngheț timpuriu, a fost tragedie” a explicat Radu Vasilică

Numai anul trecut au murit cinci sau șase persoane”

Proprietarii de fonduri de pădure sau vânătoare puteau să își acopere cheltuielile cu hrana animalelor în urma organizării de partide de vânătoare. În urmă cu câteva luni, Ministerul Mediului și Pădurilor a interzis împușcarea animalelor sălbatice.

„E simplu, administratorii fondurilor de pădure sau vânătoare nu mai dau bani pentru că nu mai au de unde. Înainte le dădeau mâncare, cumpărau și după veneau vânătorii, în sepcial cei străini, plăteau câteva trofee. Cel mai mic urs era în jur de 8-10.000 euro, ajungând la medalia de aur care era în jur de 20.000 euro. Banii din care se plăteau hrana, transportul. Vrem să gestionăm corect populația de animale, însă nu vrem să se mai întâmple tragediile care s-au întâmplat. Numai anul trecut au murit cinci sau șase persoane” a mai spus Vasilică.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.