Război pentru conducerea Spitalului Județean Argeș! Consiliul Județean încearcă să își impună oamenii

207

Război cu iz politic pentru conducerea Spitalului Județean Argeș! Consiliul Județean încearcă să își impună oamenii înapoi pe funcțiile cheie ale unității sanitare din Argeș, deși, în starea de aleră, spitalul a rămas sub coordonarea Minitserului Sănătății.

În acest moment, în urma disputei dintre cele două autorități, este destul de incert cine conduce Spitalul  de Urgență Pitești, cel mai probabil, fiind nevoie de o decizie a instanțelor de judecată.

CJ Argeș: Adriana Molfea este managerul SJU Argeș

După decretarea stării de alertă, Consiliul Județean Argeș a dispus mai multe schimbări în conducerea Spitalului Județean Argeș. Din câte se pare, o hibă legislativă le-a permis acest lucru, deși unitatea spitalicească a rămas în subordinea Ministerului Sănătății.

„Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în ceea ce privește sistemul sanitar, se menține modalitatea de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere de către autoritățile administrației publice locale, așa cum era reglementat înaintea instituirii stării de urgență. (…) În ceea ce privește conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești, Ordinul de Ministru privind suspendarea doamnei Adriana Molfea din funcția de manager pe durata stării de alertă, emis în baza art. 21 din Ordonanța de urgență nr. 70/2020, a încetat să își producă efectele ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020. În consecință, doamna Adriana Molfea a revenit de drept în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești, începând de astăzi, 18 mai 2020” anunță CJ Argeș.

Prefectul Emanuel Soare: „Managerii care au ordin de numire pe perioada stării de alertă nu au niciun motiv să părăsească locul de muncă”

Pe de altă parte, prefectul Emanuel Soare susține că Tiberiu Irimia este, de drept, managerul în funcție al SJU Argeș. Reprezentantul Guvernului în teritoriu invocă Ordinul de Ministru emis în data de 15 mai prin care a fost prelungit mandatul lui Irimia și în perioada stării de alertă.

„Conform OUG 70/14.05.2020, spitalele raman in coordonarea MS, implicit abilitarea acestuia de a suspenda/numi manageri. In judetul Arges, managerii care au ordin de numire pe perioada starii de alerta nu au niciun motiv sa paraseasca locul de munca.

Asteptam dispozitiile de numire a noilor manageri de la CJ pentru a analiza legalitatea acestora si vom proceda conform legislatiei in vigoare. Alte actiuni de numire au la baza anumite intrepretari ale legislatiei care vor putea fi clarificate de catre alte institutii”  a declarat astăzi prefectul Emanuel Soare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș: „Dr. Tiberiu Irimia continuă să fie manager interimar”

În urma controverselor dintre Instituția Prefectului, Ministerului Sănătății și Consiliul Județean Argeș, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș comunică faptul că Tiberiu Irimia va rămâne, în continuare, la conducerea unității.

Potrivit ordinului nr. 670, emis de Ministerul Sănătății, dr. Tiberiu Irimia continuă să fie manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP). Doctor în științe medicale, Tiberiu Irimia va ocupa funcția de conducere pe întreaga perioadă a stării de alertă instituite în condițiile art. 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel national și a măsurilor de prevenire și control al infecților, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS – CoV-2.

Precizăm că, potrivit ordinului nr. 516, emis de Ministerul Sănătății pe 27 aprilie 2020, dr. Tiberiu Gabriel Irimia a fost numit manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Pitești, ocupând respectiva funcție pe perioada situației de urgență.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești, Adriana Molfea, a fost suspendat din funcție în perioada 27 aprilie 2020 – finalul stării de urgență. Aceeași măsură a fost dispusă pe întreaga perioadă a stării de alertă la nivel național, prin ordinul nr. 669/ 15.05.2020, emis de Ministerul Sănătății” anunță Mihaela Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Argeș.

Din câte se pare, va fi nevoie ca ordinul ministrului Sănătății să fie atacat în instanță pentru a se stabili cine are dreptate. Până atunci, însă, se va duce o luptă publică între instituții, iar SJU va avea, cel puțin scriptic, doi manageri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here