Reducerea TVA naşte controverse în Piteşti

DISTRIBUIȚI
TVA_redus, hipermarketuri, cumparaturi

Reducerea TVA la 9% pentru alimente ar putea să nu se vadă la raft, mulţi comercianţi fiind acuzaţi de majorarea preţurilor, după publicarea actului normativ care stabileşte în mod oficial aplicarea acestei măsuri de la 1 iunie 2015. După ce presa a relatat că marile lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, Guvernul şi Consiliul Concurenţei s-au autosesizat împotriva unor astfel de măsuri care ar duce la anularea efectului dorit de reducerea TVA. Se pare că pe acest subiect sunt probleme şi în judeţul Argeş la comercianţii mai mici sau mai mari, fiind chiar şi reclamaţii de la consumatori în acest sens.

Reducerea TVA – o poveste frumoasă de pe urma căreia comerciantul câştigă
Reducerea TVA la 9 % pentru alimente a născut controverse şi în judeţul nostru. Zeci de argeşeni reclamă faptul că multe dintre magazinele din Piteşti nu au scăzut deloc preţurile după reducerea TVA sau că mulţi comercianţi au majorat preţurile înainte de intrarea în vigoare a acestei norme. Mai exact, oamenii acuză că la multe produse preţurile sunt aceleaşi şi că patronii acestor supermarketuri nu vor să micşoreze preţurile, astfel având un câştig mai mare. Adevărul este că nimeni nu are cum să le impună un anumit nivel al preţurilor atâta timp cât ei şi-au declarat adaosul comercial. Cu atât mai mult cu cât, în România nu există legislaţie privind impunerea cotei de profit. Singura excepţie este Consiliul Concurenţei, dar doar în momentul în care dovedesc că există politică de monopol. Iar comercianţiilor, dacă nu vor să scadă preţurile, nu are nimeni ce să le facă.

Supermarketul Jam nu a scăzut preţurile la condimente şi muştar
Zeci de piteşteni reclamă de fapt faptul că magazinele mici sunt o problemă, nu hipermarketurile care s-au conformat din prima zi. Astfel că, aceştia acuză în special magazinele şi supermarketurile de cartier. Un piteştean acuza recent că a cumpărat muştar şi condimente de la supermarketul JAM şi că preţurile la aceste produse nu au scăzut. În altă ordine de idei, patronii acestor magazine spun că nu are cum să le impună nimeni un anumit preţ sau adaos comercial şi că în general, nu au scăzut preţurile la produsele foarte ieftine pentru că mai mult s-ar fi încurcat iar reducerea este nesemnificativă. Deasemenea, un alt piteştean acuză lanţurile KFS şi McDonalds că nu au ieftinit preţurile la niciun produs. Însă deşi responsabilii nu au curajul să recunoască că nu au ce să le facă, realitatea este una singură: reducerea TVA la 9 % pentru alimente a fost o poveste frumoasă de pe urma căreia comerciantul profită şi câştigă atâta timp cât piaţa îi permite.