Referendum istoric. Marea Britanie spune pas Uniunii Europene

3
referendum, marea britanie, uniunea europeana, brexit

Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene, în cadrul unui referendum istoric care cutremură blocul comunitar şi nu numai. Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatele Brexitului, precizând că ”ţara are nevoie de o nouă conducere” şi că va mai rămâne în funcţie trei luni. La 43 de ani după integrarea în UE, aproape 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere,potrivit rezultatelor finale. Prezenţa la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online. Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi, 48,1%.

Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a declarat că alegătorii au “vorbit clar” şi este misiunea guvernului să “pună în aplicare această decizie, protejând economia şi să facă tot ce se poate pentru a onţine ce e mai bine pentru Marea Britanie.