prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Reguli noi pentru șoferi! Toleranță la viteză și testări obligatorii! Ce spune comisarul șef, Alexandru Popa?

Comisarul șef Alexandru Popa a explicat că șoferii nu vor fi amendați dacă depășesc limita legală de viteză cu până la 9 kilometri pe oră. În plus, noi modificări în Codul Rutier prevăd sancțiuni mai aspre pentru șoferii care refuză testarea pentru alcool și droguri, precum și măsuri stricte pentru cei care conduc agresiv sau sub influența substanțelor psihoactive.

CITEȘTE ȘI: ELEVII DE 10 AI ARGEȘULUI LA EVALUAREA NAȚIONALĂ! CINE SUNT ȘI DE LA CE ȘCOLI PROVIN? ANUNȚUL ISJ!

Comisarul șef Alexandru Popa a clarificat că șoferii care depășesc limita legală de viteză cu până la 9 kilometri pe oră nu vor fi sancționați.

„Legislația rutieră prevede o toleranță de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri. Sancționarea se face etapizat, pe clase de sancțiuni, în funcție de viteza cu care s-a deplasat respectivul conducător auto.”, a spus Popa.

În plus, Codul Rutier a fost actualizat cu măsuri stricte pentru șoferii care refuză testarea pentru alcool și droguri, inclusiv reținerea permisului și imobilizarea vehiculului. Șoferii prinși sub influența alcoolului sau drogurilor vor putea recupera permisul doar după o evaluare medicală. De asemenea, polițiștii pot acum sancționa șoferii agresivi pe baza filmărilor primite de la alți participanți la trafic.

Principalele modificări din Codul Rutier

Schimbările se referă, în mare parte, la persoanele care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Așadar, polițiștii vor fi obligați să testeze șoferii dacă:

 • În mașină sunt băuturi alcoolice deschise sau substanțe psihoactive
 • Șoferul a fost amendat, în ultimii trei ani, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice
 • Șoferul a fost condamnat, în ultimii trei ani, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Alte schimbări în Codul Rutier

  • Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obigația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
  • Polițiștii vor reține permisul de conducere al șoferilor care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatului de la INML.
  • Polițiștii pot imobiliza mașina șoferului care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul
  • Șoferii prinși la volan cu o alcoolemie sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat pot cere retestarea în 15 minute.
  • Restituirea permisului de conducere al șoferilor care au fost prinși beți sau drogați la volan se va face doar după o evaluare medicală
  • Apar și camerele inteligente de supraveghere a traficului, iar cei care nu respectă legea vor primi amenzile acasă.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs