Revoluție financiară! Banii fizici dispar din circulație în Europa! Anunțul momentului!
Banca Centrală Europeană (BCE) își propune să obțină un acord politic până la începutul anului 2026 pentru emiterea euro digital, urmând ca lansarea efectivă a monedei să aibă loc în doi-trei ani după adoptarea cadrului legislativ. Această inițiativă este motivată, printre altele, de necesitatea Europei de a reduce dependența de sistemele de plată americane, o vulnerabilitate evidențiată după alegerea lui Donald Trump la președinția SUA.
CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!
Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, a declarat joi, în cadrul unei conferințe, că banca speră să dispună de toate deciziile politice necesare până la începutul anului viitor, adică în primele luni ale lui 2026. Ulterior, vor urma doi-trei ani pentru implementarea și lansarea euro digital. „Sper că totul va fi realizat până la începutul anului viitor, chiar la începutul lui 2026. Avem nevoie de legislație în vigoare și, apoi, de încă doi-trei ani pentru lansarea euro digital”, a precizat Cipollone, citat de Reuters.
Un obstacol major în acest proces este obținerea unui acord politic din partea statelor membre ale Uniunii Europene, însă oficialul BCE consideră că acesta ar putea fi realizat înainte de vară. În schimb, dezbaterile și activitatea parlamentară la nivelul Parlamentului European ar putea dura mai mult.
Urmările turbulențelor financiare generate după alegerea lui Donald Trump au accelerat determinarea BCE de a lansa un euro digital, în contextul în care Europa este puternic dependentă de marile companii americane pentru majoritatea plăților electronice. Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Centrale a Franței, prezent la același eveniment, a confirmat că evenimentele internaționale au sporit hotărârea BCE privind proiectul.
Potrivit unui raport recent al BCE, introducerea euro digital va conduce la o reducere semnificativă a utilizării numerarului. Estimările arată că pentru fiecare zece euro digitali emişi, cinci euro fizici ar urma să fie retraşi din circulaţie, iar trei euro din depozitele bancare tradiționale. Astfel, euro digital ar urma să devină un nou pasiv monetar alături de bancnote şi rezervele băncilor comerciale, fără a provoca o creștere automată a bilanțurilor băncilor centrale.
La finele anului 2023, în circulație se aflau 1.567 miliarde euro în bancnote și 33,5 miliarde euro în monede, conform datelor oficiale ale BCE.
Raportul BCE subliniază, de asemenea, riscurile asociate cu securitatea cibernetică și potențialul impact reputațional al euro digital. Pentru a ajuta băncile centrale să dezvolte sisteme sigure și rezistente, Banca Reglementelor Internaționale a lansat „Proiectul Polaris”, un program dedicat prevenirii atacurilor informatice și erorilor operaționale în contextul monedelor digitale emise de băncile centrale (CBDC).
Spre deosebire de BCE, Rezerva Federală a Statelor Unite a renunțat la ideea unui dolar digital. Administrația Trump a emis o ordonanță executivă care blochează dezvoltarea unei astfel de monede digitale emise de banca centrală, promovând în schimb criptomonedele ca mijloc de consolidare a poziției Statelor Unite în sectorul activelor digitale.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp