Risc în Argeş! Urşii dau târcoale Cetăţii Poienari!

35

Urşii au început să coboare din nou în zona Cetăţeii Poienari din comuna Arefu. Autorităţile par să nu fi mişcat absolut niciun deget după ce anul trecut obiectivul turistic a fost închis mai multe zile din cauza unei ursoaice cu doi pui.

În cursul zilei de ieri, mai mulţi şoferi au observat pe marginea drumului către o cetate o ursoaică speriată. Din fericire, anumalul nu a intrat pe carosabil şi nu a pus viaţa nimănui în pericol. În schimb, în orice clipă s-ar putea produce o tragedie, aşa cum s-a întâmplat în mai multe localităţi argeşene în ultimii ani.

Urșii fac prăpăd în Argeș și ONG-urile fac plângeri penale

Ministrul Grațiela Gavrilescu a fost dată pe mâna Direcției Naționale Anticorupție după ce a semnat, în septembrie anul trecut ordinul care va da posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, motivând că în ultima perioadă urşii au devenit un pericol real pentru populaţie. Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) a formulat plângere penală privind condițiile de emitere ale Ordinului de Ministru pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urși și lupi în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante de către ministrul Grațiela Gavrilescu. Și toate acestea după ce urșii fac prăpăd de luni bune în Argeș.

De frică, oamenii și-au făcut echipe ca să îi sperie

Anul trecut, noapte de noapte, salbaticiunile vin în gospodăriile oamenilor și ucid animale, distrug recolte și bagă spaima în localnici. Oamenii sunt disperați și cer ajutorul atorităților, dar, în ciuda eforturilor primarului, nu au primit răspuns. Un mânz, cinci oi și mai mulți câini au fost omorâți în localiatea Arefu din Argeș după ce ursul a coborât din nou în comună. Localnicii spun că nu pun geană pe geană între ora 11 seara și cinci dimineața pentru că e un vacarm total din cauza câinilor care latra la urșii care merg pe ulițe. De frică, oamenii și-au făcut echipe ca să îi sperie.

Tot în aceiaşi perioadă, în zona Valea Largă din Căpățâneni, o ursoaică a putut fi îndepărtată de pe ulița cimitirului doar după ce un localnic, s-a urcat în mașină, a claxonat continuu și a urmărit-o cu mașina. La fel a facut și un alt vecin al lui, în alt sat, acolo unde alt urs a tras un porc din coteț până în drumul național și acolo l-a omorât.

Oamenii spuneau că la Arefu vin cinci urşi diferiţi, dar cea mai mare teamă a lor este aceea că în curând va începe şcoala, iar copiii nu vor putea merge singuri pe uliţe din cauza urşilor ce se plimbă nestingheriţi. Mai mult, argeșenii consideră că trebuie să moară un om pentru ca situația să fie remediată.

Trebuie să moară cineva ca să fie retrasă plângerea penală?

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a făcut plângere la DNA împotriva ministrului Mediului susținând că sunt încâlcate legile naționale și internaționale care reglementează protecția animalelor. “Considerând că prin modul vădit ilegal în care a fost emis acest Ordin au fost încălcate în mod esențial dispozițiile internaționale și naționale ce reglementează protecția speciilor de urs și lup, fiind astfel în prezența unui abuz în serviciu și instigare publică la săvârșirea de infracțiuni (art. 368 alin. 2, C. Pen.) respectiv instigarea la săvârșirea infracțiunii prevăzută și sancționată la art. 25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată (uciderea, fără drept, a unui animal)”, se arată în plângerea penală către DNA. Astfel, reprezentanții FPAM nu sunt conștienți că în orice clipă urșii ar putea omorî pe cineva, dar nici nu iau măsuri ca animalele să fie relocate.