ULTIMĂ
ORĂ

România coase pentru Kate Middleton şi Dolce&Gabbana

Soţia Prinţului William, ducesa de Cambridge, alături de regina Marii Britanii într-una dintre vizitele făcute cu ocazia Jubileului de Diaman s-a prezentat îmbrăcată de mâinile unor românce din Arad. Ducesa purta o jachetă albastru închis cu mâneci lungi, croită cu un volan în partea inferioară, şi cu o rochie până la genunchi, uşor mulată, la care a asortat o curea care îi sublinia silueta şi o pălărie neagră. După apariţia sa în public îmbrăcată la patru ace în această ţinută, ambele modele s-au vândut ca pâinea caldă, iar stocurile au fost epuizate aproape imediat. Puţini ştiau însă că rochia ” rochia „Davina” şi jacheta „Jude”, pe care ducesa le-a cumpărat dintr-un magazin L.K.Bennett, unul dintre brandurile de modă internaţionale de lux cu sediul la Londra, au fost cusute în România.

 

Cele două piese vestimentare au fost produse în fabrica Moda SA, o firmă cu tradiţie în industria textilă şi una dintre primele din România care, în vremea comunismului, trimitea hainele sale în ţările vestice, nu în alte ţări socialiste aşa cum se obişnuia în acea perioadă.

 

 

Arădenii au trecut de-a lungul timpului printr-un proces de privatizare, au îmbrăcat cu jachete, paltoane, rochii sau pantaloni femeile din Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Austria sau Olanda şi au lucrat pentru nume mari din lumea modei, printre care Dolce&Gabbana, Claudia Strater, Windsmoor sau Hauber. Acum întâmpină însă o problemă majoră – nu se tem că nu au comenzi, ci că nu au pe cine să angajeze a declarat Monica Fufezan, directorul general al Moda Arad. Un confecţioner câştigă, în general, un salariu cuprins între 1.000 de lei şi 1.200 de lei pe lună, la care se adaugă bonuri de masă. În funcţie de numărul de haine cusute, câştigul unei persoane care lucrează în domeniu poate ajunge şi la 1.500 de lei pe lună, spune directoarea. În fabrica de la Arad nu sunt angajate însă numai femei. Din personalul format din circa 300 de salariaţi, în jur de 10% sunt bărbaţi. Ei lucrează ca mecanici, ca fochişti pentru cazanele unde se face aburul tehnologic pentru călcarea articolelor vestimentare create şi în secţia de călcătorie, unde sunt chiar mai buni decât femeile pentru că au mai multă forţă. De la Moda SA, hainele ajung în Marea Britanie la firma Karpelle, alături de care românii lucrează de 20 de ani. Karpelle este, la rândul său, unul dintre furnizorii brandului de lux L.K.Bennett de unde şi ducesa de Cambridge şi-a cumpărat ţinuta pentru Jubileul de Diamant. De-a lungul timpului, firma arădeană a lucrat pentru germanii de la Betty Barclay, Bernd Berger, Hensel&Mortensen, Hauber, Marc Cain, Lodenfrey şi Windsor. În prezent, în fabrică se croiesc paltoane, jachete şi impermeabile pentru nemţoaice.

Nu se gândesc să intre însă prin mall-urile din Capitală, având în vedere că aici nu ar găsi clientele cărora le sunt adresate hainele pe care le fac, respectiv femeile de peste 35 de ani care au o carieră şi au nevoie de o garderobă care să le sublinieze profesionalismul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.