ULTIMĂ
ORĂ

România, sub asediul iernii în luna mai! Cel mai rece început de primăvară din ultimele cinci decenii!

România, sub asediul iernii în luna mai! Cel mai rece început de primăvară din ultimele cinci decenii!

România se confruntă în aceste zile cu o anomalie meteorologică extremă: cea mai friguroasă perioadă de mai din ultimii 50 de ani. Cu temperaturi ce au coborât și cu 15 grade sub media climatologică a perioadei, peisajele din mai multe regiuni ale țării amintesc mai degrabă de mijlocul iernii decât de finalul primăverii. Ninsorile abundente din zonele montane și vântul puternic au determinat autoritățile să intervină, iar circulația pe drumurile de altitudine a fost temporar restricționată sau suspendată.

CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!

La munte, iarna s-a instalat din nou, într-un moment în care, teoretic, România ar trebui să se bucure deja de temperaturi estivale. În stațiunea Straja, ninsoarea a început încă de vineri și a continuat intens, acoperind totul cu un strat consistent de nea. Peste 10 centimetri de zăpadă s-au depus în doar câteva ore, în timp ce ceața densă a redus considerabil vizibilitatea și a îngreunat traficul rutier.

La peste 2.000 de metri altitudine, în zona Bâlea Lac, stratul de zăpadă a depășit 15 centimetri, iar condițiile meteo severe au impus oprirea lucrărilor de deszăpezire pe Transfăgărășan. În mod obișnuit, aceste lucrări ar trebui să se încheie până la începutul lunii iunie, pentru a permite deschiderea circulației în sezonul estival. Însă iarna târzie a dat planurile peste cap.

Pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, vântul a bătut cu putere, viscolind zăpada proaspăt așternută. Din cauza acestor condiții, autoritățile au decis amânarea redeschiderii drumului, din motive de siguranță.

Vreme de toamnă în loc de primăvară

În sudul țării, temperaturile resimțite în această dimineață au fost similare celor specifice lunilor de iarnă. În județe precum Gorj, atmosfera a fost mai degrabă de toamnă târzie: vânt puternic, ploi reci și nori de plumb au acoperit cerul. La Târgu Jiu, de exemplu, mercurul din termometre a indicat doar 13 grade Celsius, mult sub cele peste 25 de grade care ar fi fost normale pentru această perioadă.

Mai mult, meteorologii au emis o atenționare de cod galben de vreme rece și intensificări ale vântului pentru sudul țării. Rafalele de vânt au creat disconfort termic accentuat, iar precipitațiile s-au extins pe arii largi, afectând aproape toate regiunile.

Previziuni: când revine vremea caldă?

Potrivit prognozelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie, vremea se va menține rece în următoarele nopți, dar temperaturile vor începe să crească treptat pe parcursul zilei. Duminică, valorile termice maxime vor oscila între 12 și 22 de grade Celsius, în funcție de regiune. Ploile vor continua să cadă mai ales în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, iar vântul va rămâne activ în toată țara.

Meteorologul Raul Ilea de la ANM a explicat că această perioadă de instabilitate se va prelungi până la mijlocul săptămânii viitoare. Abia atunci, temperatura ar urma să depășească pragul de 25 de grade Celsius, aducând cu sine un aer de vară mult așteptat.

Cauzele acestui val de frig

Specialiștii climatologi susțin că astfel de episoade de vreme extremă, chiar și în luna mai, pot apărea pe fondul unor anomalii ale circulației atmosferice la nivel continental. Un nucleu de aer rece de origine polară s-a instalat peste Europa Centrală și de Est, iar România a fost prinsă direct sub influența sa. Schimbările climatice și dezechilibrele din atmosfera globală contribuie din ce în ce mai des la apariția unor astfel de fenomene meteorologice neobișnuite.

România, sub asediul iernii în luna mai! Cel mai rece început de primăvară din ultimele cinci decenii!

România trece printr-o perioadă de tranziție climatică marcată de instabilitate severă, cu o vreme capricioasă care a luat prin surprindere populația și autoritățile. Deși începutul verii bate la ușă, iarna pare că refuză să plece, cel puțin la munte. În ciuda disconfortului creat, această răsturnare de situație ne amintește cât de imprevizibilă poate deveni natura, mai ales în contextul modificărilor climatice globale.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.