S-a decis! Copiii nu mai au voie pe rețelele de socializare! Până la ce vârstă e valabilă interdicția?
Tot mai multe țări iau măsuri pentru a restricționa accesul copiilor la rețelele de socializare, argumentând că aceștia trebuie protejați de conținutul nociv. Deși nu se știe când sau dacă o astfel de interdicție va fi introdusă în România, este clar că tot mai multe națiuni tratează cu seriozitate limitarea accesului pe rețelele sociale pentru cei sub o anumită vârstă.
CITEȘTE ȘI: Zile libere în 2025! Câte minivacanțe vor avea angajații?
Cel mai recent exemplu este Norvegia, unde deja copiii sub 13 ani nu aveau voie să folosească platforme precum Instagram sau X. În prezent, guvernul norvegian intenționează să ridice această limită de vârstă, potrivit The Guardian, ca parte a unei campanii mai ample împotriva companiilor de tehnologie, despre care criticii susțin că „vizează creierele copiilor”.
Premierul norvegian, Jonas Gahr Store, a recunoscut că atingerea acestui obiectiv va fi o „luptă dificilă”, dar a subliniat că este responsabilitatea politicienilor să protejeze copiii de „puterea algoritmilor”. El a reiterat că aceștia trebuie feriți de conținutul dăunător. Potrivit acestuia, rețelele de socializare riscă să îi transforme pe utilizatori în persoane „înguști la minte și pasive”.
Deși limita de vârstă este stabilită la 13 ani, statisticile din Norvegia arată că mulți copii accesează aceste platforme înainte de a atinge această vârstă. Mai mult de jumătate dintre copiii de 9 ani și 58% dintre cei de 10 ani folosesc deja rețele sociale, conform datelor oficiale. Pentru a impune mai eficient restricțiile de vârstă, guvernul norvegian plănuiește modificarea legislației privind protecția datelor, astfel încât platformele să poată verifica vârsta utilizatorilor. În acest fel, orice încercare de acces din partea unui minor va fi blocată automat.
Australia analizează, la rândul său, o interdicție similară, cu o limită de vârstă probabil între 14 și 16 ani. În Franța, guvernul vizează interzicerea utilizării telefoanelor mobile în școli de către elevii sub 15 ani, măsură ce ar urma să fie implementată din ianuarie 2025.
În România, din acest an școlar, elevilor le este interzis să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, ceea ce implică o interdicție temporară privind accesul la rețelele sociale.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp