S-a decis! Un nou impozit pentru firme de la 1 ianuarie! Cine va fi taxat suplimentar?
Apar modificări în Codul Fiscal! Concret, Camera Deputaților a aprobat marți un proiect de lege care introduce un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit și companiile care activează în domeniile petrolului și gazelor naturale.
Citește și: Două drumuri de mare viteză din Argeș – deschise până la sfârșitul anului! Anunțul a fost făcut!
Conform noilor reglementări, instituțiile de credit, atât cele românești cât și sucursalele din România ale instituțiilor străine, vor plăti, pe lângă impozitul pe profit, un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, calculat după următoarele cote:
Cifra de afaceri include veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, precum și câștigurile sau pierderile din reevaluarea unor active și datorii financiare care nu sunt contabilizate la valoarea justă prin profit sau pierdere. Aceasta mai cuprinde diferențele de curs valutar și alte venituri din exploatare.
Impozitul pe cifra de afaceri se va calcula și plăti trimestrial, în funcție de veniturile cumulate de la începutul anului fiscal. Termenele de plată sunt până la 25 ale lunii următoare pentru primele trei trimestre și până la 25 martie pentru ultimul trimestru al anului.
Proiectul de lege reglementează și un impozit suplimentar pentru companiile care activează în sectoarele petrolului și gazelor naturale. Acestea vor fi obligate să plătească un impozit suplimentar pe cifra de afaceri, stabilit prin ordin al ministrului Finanțelor.
Cursul valutar folosit pentru calcularea echivalentului în euro al cifrei de afaceri va fi cel de la închiderea exercițiului financiar. Cifra de afaceri a anului precedent se calculează ca diferență între veniturile totale și cele care se exclud din acestea. Aceleași reguli de calcul și plată trimestrială se aplică și în cazul impozitului specific pentru companiile din petrol și gaze. Totuși, aceste prevederi nu se aplică firmelor care se ocupă exclusiv cu distribuția, furnizarea sau transportul de energie electrică și gaze naturale, reglementate de ANRE. Camera Deputaților are rol decizional în privința acestui proiect de lege.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp