Salarii masacrate după “revoluţia fiscală”. Aproape 2 milioane de români, păcăliţi de PSD

DISTRIBUIȚI

Revoluţia fiscală a adus un adevărat “masacru” în mediul privat. Guvernarea PSD-ALDE a dat asigurări în repetate rânduri că transferul de contribuţii de la angajatori la angajaţi, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, nu va aduce reduceri ale salariilor nete. Cifrele oficiale de la Ministerul Muncii arată altceva.

Revoluţia fiscală a adus un adevărat “masacru” în mediul privat, unde nu toţi angajatorii au fost de acord să majoreze salariul brut astfel încât net-ul să rămână măcar neschimbat.

Conform datelor oficiale ce au fost comunicate de Ministerul Muncii deputatului independent de Cluj Adrian Dohotaru, peste 1,9 milioane de contracte de muncă aveau același salariu de bază BRUT la data de 31 martie 2018 ca înainte de „revoluția fiscală”!

Acest lucru înseamnă că beneficiarii acestor contracte au avut salariul NET scăzut semnificativ ca urmare a transferului contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați. 1,9 milioane de contracte reprezintă 30% din totalul contractelor de muncă înregistrate! Totodată, 143.427 de angajatori, adică 28% din numărul total, nu au majorat salariile.

“Anticipase coaliția aflată la guvernare o astfel de mișcare din partea angajatorilor?
Cum poate fi justificată o astfel de vulnerabilizare a angajaților? Ce au câștigat românii, angajații români, de pe urma acestei revoluții fiscale?”, întreabă fostul deputat USR.

Ministerul Muncii menționează că o parte dintre angajatori au preferat să acorde bonus-uri, sume compensatorii sau indemnizații sub diferite forme în locul majorării, mai ales în Ilfov și în Prahova.

“Aceste bonus-uri nu reprezintă un drept garantat, putând fi oricând sistate de către angajator în mod unilateral”, spune Adrian Dohotaru.

“Din păcate, guvernul tace în continuare și nu există nici un indiciu că dorește să abordeze această problemă. Anul trecut, Lia Olguța Vasilescu afirma că dacă salariile vor scădea, este pentru că angajatorii vor dori să își mărească profitul reținând banii care i se cuvin angajatului. Prin această afirmație devenea clar că Guvernul e foarte conștient de riscurile generate de revoluția fiscală, dar a ales să le ignore. În cunoscuta-i tradiție, a optat să lase piața liberă, prin negocierea dintre angajat și angajator, să rezolve problemele create. Guvernul s-a spălat pe mâini de responsabilitate, pasând-o altora, dar asta nu îi scutește defel, în ochii mei și ai alegătorilor, de răspunderea pe care o poartă pentru haosul creat”, mai spune deputatul independent din Cluj.