„Salonul lui Jimmy” și „Octav”, filmele acestui weekend la Cinematograful „București”

5

Sâmbătă, 9 februarie 2019, ora 18.00, proiectăm la Cinematograful „București” filmul „Salonul lui Jimmy” (titlul original: „Jimmy’s Hall”). Regia îi aparține lui Ken Loach, în rolurile principale fiind Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott, Jim Norton și Brían F. O’Byrne.

Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmărește pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal și deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul și discuțiile pe teme politice, liberale, el stârnește reacția agresivă a Bisericii și a statului conservator.

Prețul unui bilet la „Salonul lui Jimmy” este de 8 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

Duminică, 10 februarie 2019, de la ora 18.00, va fi proiectat filmul  românesc „Octav”. Regia îi aparține lui Serge Ioan Celebidachi (fiul marelui dirijor Sergiu Celibidache), în rolurile principale fiind Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Eric Aradits și Alessia Tofan.

Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei, pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi. Regizorul Serge Ioan Celebidachi a explicat cum a luat naștere scenariul filmului: „Am crescut cu foarte mulți bătrâni în jurul meu, și acest contrast al timpului a rămas ceva aparte pentru mine. Am scris textul împreună cu prietenul meu James Olivier, propunându-i să explorăm trecutul, să ajungem la o evaluare a timpului. A fost de la bun început în scenariu această motivație a timpului. Nu este un film despre tatăl meu. De la Marcel Iureș a venit ideea să-l joace pe tatăl meu, să umple personajul principal Octav cu ceva mai mult. A fost o discuție foarte deschisă și o provocare foarte interesantă”.

Prețul unui bilet la „Octav” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.