Săptămâna mare, numită și săptămâna patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, săptămâna mare este săptămâna deniilor, toate zilele acestei săptămâni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte și, chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștelor. Potrivit tradițiilor populare, se spune că în Săptămâna Mare este păcat să se lucreze.
Luni, marți și miercuri se mănâncă o singură dată pe zi, seara, când credincioșii pot consuma doar pâine și apă. În Joia Mare, când este pomenită Cina cea de Taină, este dezlegare la ulei. Vineri și sâmbătă se ține post negru. în Săptămâna Patimilor este interzis consumul de urzici sau oțet, deoarece tradiția spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce a fost stropit, bătut cu urzici, apoi stropit cu oțet, pntru a-i provoca și mai multa durere.
Lunea Mare
în prima zi din Săptămâna Mare, gospodinele trebuie să înceapa curățenia de Paște. Se scoate totul la aerisit, se spala rufe, se calca si se fac reparatiile necesare prin casa.
Marțea Mare
Se matură, se aspiră și se face curățenie în casa, dar și în curte și în grajduri. Este ultima zi in care se fac treburi le câmp sau în care se spală și se calcă.
Miercurea Mare
Începând cu Miercurea Mare, bărbații trebuie să-și ajute nevestele la treburile gospodărești. Astăzi femeile spală geamurile pentru a lăsa lumina pascală să intre în casa. În această zi trebuie să te împaci cu oamenii cu care ești certat și să nu te superi din nicin motiv.
Joia Mare
Este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. Tot in Joia Mare se vopsesc ouăle și se coc pasca și cozonacii. Credinciosii țin în această zi post cu mâncare uscată, iar la biserică nu se mai trag clopotele, în schimb se bate toaca.
În unele zone ale țării se respectă și în prezent o superstiție străveche care spune că în această zi, fetele nemăritate trebuie să meargă la biserică cu o sfoară și, în timpul slujbei, după fiecare evanghelie, trebuie să facă un nod. Sfoara astfel înnodată se duce apoi acasă și se pune noaptea sub pernă, pentru a-și visa ursitul.
Vinerea Mare
Mai este denumită și Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Potrivit tradițiilor creștine, în această zi Iisus a fost răstignit pe cruce pentru răscumpararea păcatelor omenirii. În această zi nu se fac treburi în casă, iar credincioșii țin post negru și se roagă pentru iertarea păcatelor.
Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui
În această zi se fac ultimele pregătiri pentru Paște. Femeile gătesc majoritatea mâncărurilor, termină curățenia și pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc drobul, friptura și borșul de miel, scrie libertatea.ro.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp