Sărbătoare mare astăzi. Tradiţii şi superstiţii!

4

Marţi, 29 august, este cruce roşie pentru creştin ortodoxi. Se pomeneşte tăierea cinstitului cap al cinstitului slăvitului Prooroc înainte-mergător şi Botezător Ioan.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an.

Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

 

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

De TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL se postește, nu se mănâncă poamă roșie și curechi roșii, nici fiertură. Unii mănâncă numai struguri. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. În ziua de 29 august, oamenii împart mere, pere, castraveţi. În ziua în care cade crucea mică nu este bine de semănat nicio sămânţă.

În unele zone din Muntenia, Sf. Ioan se serbează de către femei. După ce se înserează, se adună mai multe la un loc, unde fac chefuri şi jocuri, însă fără bărbaţi, zicându-se că aceasta e ziua când femeia e tot aşa de mare ca şi bărbatul.

În această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mână. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat.