Scandal la Administrația Bazinală! Argeșenii sunt amenințați cu demolarea în timp ce ABAAV investește în Teleorman

Directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea (ABAAV), Tatiana Diaconu, s-a lovit de furia primarilor argeșeni după ce au fost trimise la primării niște adrese cel puțin curioase. Astfel, conducerea ABAAV îndemna edilii să pună în vedere celor care au case în albiile majore ale râurilor ori să le demoleze, ori să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă în totalitate consecințele în caz de inundații. Declarațiile respective au fost percepute de primari drept un pretext pentru lipsa de investiții privind decolmatarea râurilor. Unde s-au dus banii și cine i-a folosit în ultimii ani, aflați în materialul următor.

 

“Dărâmăm locuințele să nu decolmatăm râurile?”

 

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, nu este de acord cu modul de acțiune al ABAAV, care îndeamnă proprietarii de case din albiile majore ale râurilor să dea declarații că își asumă riscurile în caz de inundații. Georgescu consideră că indolența și nemunca de care dau dovadă cei de la Ape nu este o scuză pentru astfel de practici. “Suntem puturoși, nu putem decolmata râurile și să dărâmăm locuințele? Ne facem de râs! Nu mă duc la niciun cetățean să-i spun să-și demoleze casa. În loc să muncim, schimbăm normativele, nu mi se pare normal. N-am mai văzut lucrări pe Argeșelu de 25 de ani!”, spune Georgescu. În plus, primarul are un mesaj dur pentru Tatiana Diaconu, directorul ABAAV: “Albia râului Argeșel are aluviuni de doi metri adâncime! Dvs doar vindeți pietrișul, dați autorizații de exploatare. Garda de Mediu ne dă nouă amendă, nu dvs! Cum să-și asume cetățeanul responsabilitatea în caz de inundații?” Replica Tatianei Diaconu a fost neconvingătoare: “Adresa noastră nu face trimitere la demolarea caselor existente. Orice deținător de casă de pe albia majoră a unui râu trebuie să declare că își asumă răspunderea în caz de inundații. Lucrarea pe Argeșelu este prevăzută, dar nu am primit fondurile necesarepentru regularizare.” Primarul Gheorghe Stancu din Bascov, localitate lovită puternic de inundații anul trecut, este nemulțumit de faptul că în timp ce ABAAV face bani de la balastiere, primăriile duc greul. “Doamna director, haideți să fim practici! Din prea multă stimă pentru Instituția Prefectului am acceptat acele protocoale cu ABAAV, în baza cărora Bascovul oferă o cotă de motorină de 1500 litri pentru lucrări. Noi confundăm de fiecare dată proprietatea cu dreptul de administrare. Unii sunt cu proprietatea și cu buzunarul, iar alții cu administrarea și plățile!”, spune Stancu. 

 

Banii de investiții- înghițiți de un proiect megaloman pe “insula lui Dragnea”

 

Puțini știu că Administrația Bazinală poartă denumirea de Argeș-Vedea-Călmățui, cuprinzând 94% din teritoriul județului Teleorman- “patria” președintelui PSD, Liviu Dragnea. După unele surse, Tel Drum, societate controlată de Dragnea, a lucrat puternic cu ABAAV începând cu anul 2011. Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la data de 27 noiembrie 2013 Apelor Române cedau în administrarea Consiliului Județean Teleorman insula Belina (teren -2.103.885 mp, suprafaţă construită C1- dig şi parapet – 9.910 mp, suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, suprafaţă construită C3 – dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul  Pavel (lungime – 4.587 m, suprafaţă teren-1.368.773 mp, suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, suprafaţă construită C2 – dig – 655 mp, suprafaţă construită C3 – dig 3.629 mp). În aceeași hotărâre se explică și motivul ”mișcării”. Aici se va amenaja un complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca” cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie (pictură şi sculptură) , complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. Proiectul megaloman s-ar baza pe atragerea de fonduri europene. Totuși, încă din 2011, societatea Tel Drum gestionează pescuitul industrial în zonă, pe Dunăre și în bălțile din apropiere.  Practic, cine a venit la pescuit aici, în ultimii ani, a plătit taxe către firma concesionară.  Tel Drum avea închiriată suprafața de la Apele Române și plăteau aproximativ 100.000 lei pe an drept chirie. Gurile rele spun că, în ABAAV, Teleormanul a avut dintotdeauna prioritate în fața Argeșului, de unde și situația dezastruoasă de la noi din județ. 

 

Oprescu: “Nu știu de ce sunt revoltați primarii”

Distribuie prietenilor

 

Prefectul Mihai Oprescu i-a luat apărarea directorului ABAAV, Tatiana Diaconu, spunând că adresele trimise primăriilor sunt corecte. “Adresa se referă la inventarierea construcțiilor din zonele inundabile. Nu se dărâmă nimic, trebuia făcută de mult și domnii primari știu lucrul ăsta. Conform legii apelor 107/1996, dacă demolarea nu este posibilă, proprietarii își asumă riscurile în caz de inundații. Nu știu de ce sunt revoltați domnii primari. Legea e în vigoare din 1996. Vina nu este a ABAAV, se respectă un text de lege. Oamenii sunt înștiințați că se află într-o zonă cu risc de inundații, este foarte important. Este bine ca populația să știe în ce zonă locuiește, să nu ne mai trezim ca anul trecut. Pe barajele județului sunt zeci de ani de când nu s-a mai intervenit. ABAAV are planificate lucrări în 24 de puncte pe cursurile de apă din Argeș, care cuprind decolmatări, excavări și susțineri de maluri”, susține prefectul. Totuși, banii de investiții au ocolit Argeșul, lucrările din ultimul an, după inundațiile din 2014, fiind efectuate la foc automat, prin încredințare directă, pe banii Guvernului, printr-un fond de situații de urgență. Chiar și aceste lucrări însă, obținute pe vremea directorului Mutu, au fost făcute uneori în bătaie de joc, un bun exemplu fiind situația din Prundu Mic.