Scandal monstru în Consiliul Local Recea! Primarul Pană vrea să dea miliarde pentru lucrări efectuate fără licitație și fără contract legal

304
primaria_recea, arges, cj_arges, nicolescu

În localitățile din sudul județului bugetele locale au suferit lovituri importante din cauza unei mișcări electorale gândite de fostul președinte al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, în 2012. Atunci, pentru voturi, Nicolescu i-a trimis pe romii din Costești la muncă, să facă șanțuri pe marginea drumurilor din localități. Lucrările s-au efectuat fără contracte, fără nimic, actele fiind întocmite ulterior, neexistând licitații, ci doar încredințări directe! Dacă Regia Județeană de Drumuri încă se judecă în urma acestor lucrări, pentru care romii pretind sume incredibile, unii primari au preferat să încheie bâlciul dând-o la pace, adică plătind o parte din facturi. O schemă asemănătoare încearcă și primarul din Recea, Marin Pană- care încearcă să “scape” de peste 1,5 miliarde lei vechi din bugetul local! Edilul a fost împiedicat, însă, pentru moment, să dea banii firmelor controlate de familia regelui Stănescu, din Costești.

Consilier local: “E vorba de bugetul comunei pe trei ani!”

Spunem din capul locului că primarul din Recea este tatăl Marianei Pană- vicepreședinte al socialiștilor europeni. Probabil din devotament pentru partid, edilul a acceptat în 2012 să-i lase pe romii din Costești, angajați, chipurile, de firmele controlate de familia Stănescu, să facă șanțuri pe marginea unor drumuri comunale. Lucrările s-au făcut, inițial, fără vreun contract și fără nicio licitație, așa cum chiar edilul recunoaște. Trocul politic al lui Nicolescu cu romii trebuia decontat pe banii CJ, dar Primăriile din sudul județului nu au mai primit ajutorul sperat la timp, motiv pentru care reprezentanții firmelor romilor i-au acționat în judecată. Acum, ca să o dea la pace, primarul Pană, din Recea, a propus o înțelegere amiabilă, deși își angajase avocat în aceste litigii. Unii consilieri locali nu au fost însă de acord cu propunerea edilului, așa că acesta i-a invitat în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută pe reprezentanții firmelor romilor, pentru a pune presiune pe aleșii locali. A ieșit însă uin scandal de pomină.  “Dumneata ai angajat lucrare fără bani aprobați în Consiliul Local, nu ne-ai adus la cunoștință licitațiile, nu știm pe ce preț s-au dat. Din comisia de recepție a lucrării ai făcut parte dumneata, viceprimarul, dar niciun consilier local! Cum putem noi să dăm bani, dacă nu știm să fi fost o licitație. E cu încredințare directă și ei vor trei miliarde de lei vechi o singură firmă! Noi nu am fost înștiințați în 2012 despre absolut nimic, iar acum chemați reprezentanții societăților și le spuneți că <<eu vreau să vă dau banii, dar nu vrea Consiliul Local!>> Oamenii ăștia au muncit și își vor plata. Dar de unde și pe ce bază să dăm noi banii? E vorba de bugetul comunei pe trei ani!”, l-a apostrofat pe primar consilierul Gigi Preda. 

Primarul: “Nu i-am chemat să facă niciun șanț!”

Primarul Pană a venit la ședința de săptămâna trecută cu explicații și mărturii halucinante! Practic, acesta a recunoscut că nu și-a dorit aceste lucrări și nici bani să le plătească nu avea, dar i-au fost impuse de către Consiliul Județean, la acel moment (2012). “Am făcut contracte după ce s-a efectuat lucrarea. Situația s-a întâmplat în tot județul Argeș. N-a fost nicio lictație! S-a făcut cu încredințare directă, a fost făcută de la sine. Având în vedere că eu nu i-am chemat să facă niciun șanț, nu au ordin de începere a lucrărilor… Consiliul Județean a spus că ne dă bani. Eu îi chem să vă vadă că nu vreți să le dați banii! Eu știu că avem bani să le dăm! Pot să le dau acum 800 de milioane, în trimestrul I din 2016 200 milioane…”, a spus primarul Pană. 

“Nu am angajat lucrarea, singură s-a făcut”

Edilul a continuat pe același ton halucinant, sugerând, de față cu patronul Stănescu al firmei de construcții, care între timp intrase în sala de ședințe, să se cadă la o înțelegere amiabilă: “Eu nu am angajat lucrarea, singură s-a făcut! Le-am spus, bă, eu nu am bani! Mi s-a spus că nu e treaba mea, că le dă Consiliul Județean… Am cu firma Metalurg două contracte în valoare de 1,5 miliarde lei vechi și cu firma Vulcan de 780 milioane. Deci astea sunt toate, care fac 2,3 miliarde lei vechi! Dacă în alte părți se poate, de ce nu se poate și la noi să le plătim? Litigiul din instanță se poate încheia. Mergeam cu ei și cu avocatul la mediator, la Pitești, negociam frumos ce trebuie…” Pană a primit însă replica lui Preda: “După calculele mele, 1,5 miliarde sunt peste 15.000 euro, deci nu se putea prin încredințare directă… Dar pentru sumele astea ați avut aprobarea Consiliului Local la momentul ăla?” Cum situația lucrărilor din 2012 era discutată la punctul “Diverse”, nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Modul cum aceste lucrări de realizare a unor șanțuri, până la urmă, prea puțin necesare, ar trebui să facă obiectul unei cercetări aprodfundate din partea organelor de anchetă.