Scandal în Senat: PNL cere măsuri pentru că urmărirea penală a lui Tăriceanu nu a fost votată nici după trei luni

DISTRIBUIȚI

Grupul PNL din Senat cere măsuri în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Cererea procurorilor a ajuns în Senat de trei luni, însă nu există încă o dată stabilită pentru votul în plen.

„Grupul PNL solicită o explicaţie cu privire la nerespectarea calendarului votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicită începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu. Această întârziere neregulamentară fără precedent din partea Comisiei Juridice a Senatului este generată cel mai probabil de interese politice PSD-ALDE”, precizează liberalii, într-o scrisoare semnată de liderul grupului, senatorul Florin Cîţu.

Liberalii cer ca acest dosar să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de plen din data de 20 februarie, iar în cazul în care raportul Comisiei Juridice nu va fi elaborat, situaţia dosarului să fie discutată fără raport de către plenul Senatului. Totodată, se cere sancţionarea preşedintelui Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc, pentru „nerespectarea termenelor stabilite chiar în Regulamentul Senatului”.

DNA a anunţat, în noiembrie 2018, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală. Cererea de încuviinţare a urmăririi penale a fost trimisă la Parlament.

„În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, mai spune DNA.

Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în acre au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

După audierea lui Tăriceanu în Comisia Juridică, s-a stabilit un termen pentru ca senatorii să studieze cele 73 de volume ale dosarului. În luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară, astfel că au trecut deja trei luni de la solicitarea DNA.