SCANDALOS! JOACA DE-A VIAȚA A AUTORITĂȚILOR. CONTROALE DE MÂNTUIALĂ LA CANTINA ȘCOLII UNDE S-AU ÎMBOLNĂVIT 42 DE ELEVI!

DISTRIBUIȚI
scoala 16, toxiinfectie alimentara, dsp arges, controale

#180 DE COPII HRĂNIȚI ZILNIC DIN BUCĂTĂRIA-CHIOȘC

#PATROANA CANTINEI, RUDĂ CU UN ANGAJAT DE LA DSVSA?!

După scandalul bebelușilor infectați, Argeșul iese din nou ”în față”, cu un nou caz devastator. De data aceasta, 42 de copii de la Şcoala Nr. 16 din Piteşti au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, jumătate dintre ei fiind confirmaţi şi cu adenovirus. Deși controalele efectuate la locul faptei de autoritățile competente (DPS și DSVSA) nu au scos la iveală mari nereguli, investigațiile jurnalistice contrazic întreaga poveste.  Vorbim despre superficialitatea controalelor şi setea de câştig, două dintre principalele cauze ale ultimului scandal declanșat în Argeș.

Mâncarea era preparată într-un chioşc

Cazul bebeluşilor morţi şi transferaţi la Bucureşti cu sindrom hemolic uremic se repetă la doar câteva săptămâni. De data aceasta vorbim de zeci de copii care au ajuns de urgenţă la sfârşitul săptămânii trecute la Spitalul de Pediatrie după ce au mâncat la cantina Şcolii Nr. 16 din Piteşti. Aceştia au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară şi adenovirus. Principalele cauze ale îmbolnăvirii acestor copii sunt cu certitudine neglijenţa şi setea de câştig. Aceşti copii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat la cantina şcolii. Vorbim de copiii din clasele I-IV care sunt şi la after-school şi mănâncă de prânz la şcoală. Şi de această dată eficacitatea autorităţilor a fost pusă la îndoială deoarece nici măcar nu putem vorbi de o cantină. Mâncarea pentru 180 de copii era preparată într-un chioşc din curtea şcolii. Chioşc care conţinea o semibucătărie cu un frigider şi un aragaz obişnuit. Iar pe un aragaz obişnuit cu siguranţă nu poţi prepara mâncare pentru 180 de copii decât dacă te apuci de gătit din creierii nopţii şi lucrezi la foc automat. Deci condiţiile de depozitare şi păstrare, în aceste situaţii erau incerte.

Autorizaţii luate fără a îndeplini condiţiile minime de funcţionare

Deşi patroana acestui chioşc a declarat la începutul anului şcolar că face doar 30 de porţii zilnic, se pare că în momentul de faţă a ajuns la 180. Aceasta se scuză spunând că deşi bucătăria este mică iar mâncarea este preparată într-un chioşc, ea are toate avizele şi autorizaţiile luate. Mai mult decât atât, aceasta a afirmat şi că i s-au efectuat frecvent controale. De unde se poate deduce că acele controale au fost foarte superficiale. Ne întrebăm oare cum a obţinut această femeie autorizaţie DSVSA funcțională într-un chioşc. Asta în contextul în care legislația prevede îndeplinirea unor stive de condiții stricte pentru obținerea autorizațiilor. Concret, în cazul nostru, una dintre cerințe la autorizare este existența unui bloc alimentar.  Adică o cameră separată unde legumele şi fructele sunt curăţate şi spălate, deabia apoi fiind introduse în bucătărie pentru preparare. Şi unde ar fi putut avea într-o gheretă această femeie respectivul bloc alimentar? Chiar dacă patroana se scuză şi spune că nu prepara ciorbe şi că făcea doar şapte meniuri simple, chiar şi aşa avea nevoie de toate cele descrise mai sus.

Cantina n-a fost închisă de autorităţi. A făcut-o benevol patroana

Concluzia preliminară a echipei de control de la DSVSA este năucitoare! Ceva de genul: din punctul nostru de vedere, puteţi să funcţionaţi în continuare!!!! Inclusiv patroana cantinei a rămas buimacă la aflarea verdictului. Drept dovadă că a decis să se închidă singură până la concluzia finală a anchetei. Mai mult decât atât, surse din interiorul DSP ŞI DSVSA susţin că patroana cantinei este rudă apropiată a  unui angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de aici putem trage concluziile de unde superficialitatea controalelor în acest caz.  Aceleaşi surse şi chiar şi nenumărate comentarii venite pe site-ul redacţiei confirmă faptul că în alte situaţii controalele se fac la sânge, uneori oamenii de la control fiind exageraţi. Asta în situaţia în care nu cunoşti pe nimeni sau nu eşti ruda nimănui din sistem.

Apă fără documente de proveniență

Totodată, în privinţa mâncării oferită zilnic elevilor, se pare că patroana chioşcului  de la Școala Nr. 16 se aproviziona cu marfă de cea mai proastă calitate şi că nu respecta nici măcar cele şapte meniuri pe care a spus că le prepara cu acordul Asociaţiei Părinţilor. Iar pe lângă faptul că produsele erau de proastă calitate, brânză ieftină foarte veche şi sărată, pulpe de pui congelate cumpărate de la en-grosul de la CNCD, se pare că multe produse nu aveau acte de provenienţă sau intrări. Un anumit tip de apă din magazin care a fost ridicat de DSP pentru analize nu avea acte de provenienţă. Patroana a arătat doar un bon fiscal pe care nu era specificat niciun tip de apă.Mai mult decât atât, ea susţine că acea apă a cumpărat-o de la un hipermarchet, deşi s-a dovedit că acea apă nu există la acel hipermarchet.

Meniu schimbat: telemea sărată în loc de brânză dulce

Multe bâlbe, gafe ale autorităţilor şi controale superficiale care cu siguranţă nu ne conduc spre aflarea adevărului. Îi întrebăm pe reprezentanţii autorităţilor de ce nu au luat măsuri pentru că patroana chioşcului nu a respectat meniul. Cu o zi înainte de declanșarea isteriei, cu cei 42 de copii internați de urgență, primul fel de mâncare din meniu a fost schimbat. La mămăliguţa cu brânză, copii au servit telemea sărată în saramură în loc de brânză dulce, aşa cum era specificat clar pe meniu. Din păcate majoritatea firmelor de catering care distribuie mâncare în şcoli şi grădiniţe folosesc produse de cea mai proastă calitate, gândindu-se numai la profit, nu şi la acei micuţi care mănâncă şi la sănătatea lor.

Sănătatea şi educaţia din Argeş – în colaps

Nici în acest caz până în momentul de faţă autorităţile nu au făcut publică sursa îmbolnăvirii, deşi probele de mâncare au fost ridicate. Atâtea cât au mai fost găsite, deoarece unele nu existau deşi legea te obligă. La aproape o săptămână de la acest incident părinţii nu au primit niciun răspuns. Cei mai mulţi dintre ei au decis să îşi ţină copiii acasă săptămâna aceasta, dar se întreabă disperaţi ce vor face de săptămâna viitoare dacă nimeni nu le dă niciun răspuns. Aceştia spun că este inadmisibil să plătească pentru mâncare 10 lei pe zi pentru ca micuţii lor să mănânce pulpe congelate de la CNCD, care au termen de valabilitate 18 luni. Mai mult decât atât toată lumea se întreabă de ce DSVSA nu a extins controalele şi la CNCD din momentul în care au aflat că pulpele despre care vorbim au fost cumpărate de acolo? Poate şi aici avem interese ascunse, care din nefericire nu conduc la nimic bun, nimeni negândindu-se la sănătatea unor copii nevinovaţi. De aici putem trage în continuare aceleaşi concluzii, că sănătatea şi educaţia din Argeş au intrat în colaps.