Scandalul popririi conturilor Termo Calor are urmări. Consilierii locali vor cere demisia directorului Anton din Primărie

10
termocaloc_pitesti, termoficare, agent_termic, primaria_pitesti

La nici două săptămâni de la probele instalațiilor de încălzire ale Termo Calor Confort, un scandal uriaș a băgat în sperieți abonații societății. Directorul executiv adjunct din Primăria Pitești, Mihai Anton, a decis poprirea conturilor societății municipalității pentru taxe și impozite neplătite în valoare de aproape un milion de lei. După unele informații, mișcarea lui Anton, care nu s-a consultat cu reprezentanții Termo Calor Confort înainte să ia măsura radicală, a fost premeditată și gândită de “strategul” de la Casa Cărții, Tudor Pendiuc. În lipsa unei rezolvări grabnice, piteștenii abonați la Termo Calor ar fi rămas fără apă caldă și căldură tocmai în sezonul rece, societatea găsindu-se în imposibilitatea de a-și plăti furnizorii de gaze în avans, așa cum prevăd contractele.

 

Apostoliceanu: “Ne-au făcut de râs, deși suntem pe drumul cel bun”

 

Poprirea conturilor Termo Calor Confort a creat panică atât printre angajații societății, dar și în rândurile celor conectați la sistemul centralizat de încălzire al Piteștiului. Trebuie spus din capul locului că societatea Termo Calor Confort aparține municipalității, deci nu este vreun rău platnic cu care nu poți să stai de vorbă. Economistul șef al societății de termoficare, Sorin Apostoliceanu, admite că existau taxe și impozite neplătite, în valoarea de un milion de lei și că poprirea conturilor a fost legală, dar pune la îndoială modalitatea de acțiune a directorului din Primărie. De altfel, Apostoliceanu spune că problema s-a rezolvat deja, reprezentanții Termo Calor găsind înțelegere maximă la viceprimarul Cornel Ionică. “Au fost niște datorii la taxe și impozite, de aproximativ un milion de lei, iar dl. director Anton ne-a pus poprire pe conturi. El ne poate executa, că îi permite legea. Dar cei de la taxe și impozite nu ne-au anunțat, să discutăm și să încercăm o reeșalonare. Nicăieri în țară n-am văzut așa ceva! Ce a făcut e corect din punct de vedere legal, dar a fost o lipsă de comunicare. Chiar ne-au făcut de râs, deși suntem pe drumul cel bun, este pentru prima dată în istoria Termoficării când avem profit. Și noi avem de recuperat de la populație foarte mulți bani. Ne chinuim să recuperăm aceste sume cu sentințe executorii, prin opt executori judecătorești. Nu avem ce lua de la oameni… Noi facturăm și luăm banii de la populație, cei buni platnici, în 90 de zile, iar gazele le plătim în avans. N-avem un leu datorie la Finanțe. Totuși, nu e o problemă, vom plăti taxele și impozitele. Dl. viceprimar Cornel Ionică ne-a acordat subvenția în avans”, ne-a declarat Apostoliceanu. Unele voci vorbesc despre faptul că mișcarea care a creat panică în mod nejustificat a fost gândită în “laboratoarele” de la Casa Cărții, acolo unde directorul Mihai Anton ar fi fost chemat la ordin de către primarul Pendiuc. Într-o încercare de a-i lovi fix într-un punct sensibil pe colegii din primărie,  Pendiuc i-ar fi sugerat (sau impus) lui Anton să pună poprire pe conturile Termo Calor Confort. Pentru că a ascultat orbește de liderul de la Casa Cărții, directorul Anton va avea de înfruntat și furia consilierilor locali. Spunem asta deoarece avem deja informații că o parte dintre ei vor cere demisia directorului executiv adjunct, indiferent dacă acesta a acționat de capul său sau la “recomandarea” lui Tudor Pendiuc.