prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Scapi de amenda de rovinietă dacă îți acoperi numărul de înmatriculare? Riscurile la care se expun șoferii!

Taxa de drum este obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile naționale, europene și pe autostrăzi. Cu toate acestea, unii șoferi caută modalități de a o evita. De exemplu, se zvonește că acoperirea parțială a plăcuței de înmatriculare din față cu o folie sau bandă adezivă mată ar putea scăpa de plata rovinietei.

Citește și: Se construiește o nouă Autostradă! Va lega o zonă importantă de aeroport! Anunț incredibil!

De-a lungul timpului, mulți șoferi au încercat diverse metode pentru a ocoli taxa de drum. Unii folosesc folii transparente pe numărul de înmatriculare, care împiedică citirea acestuia, iar alții au construit dispozitive care retractează automat numărul. Însă toate aceste metode sunt ilegale.

Acoperirea parțială a plăcuței de înmatriculare din față poate duce doar la o scăpare temporară de amenda pentru lipsa rovinietei. Camerele de rovinietă sunt conectate la un sistem automat de identificare a numerelor de înmatriculare și, dacă numărul nu poate fi citit, se generează o alertă. Imaginile sunt verificate de un specialist CNAIR, iar în cazul în care se constată lipsa rovinietei, șoferul va fi sancționat cu o amendă. În plus, dacă numărul de înmatriculare era mascat, șoferul va mai primi o sancțiune din partea Poliției.

Conform legislației, plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie complet vizibile. Obstruarea acestora, chiar și accidental, constituie o infracțiune. Astfel, acoperirea plăcuțelor cu folii sau alte dispozitive care împiedică citirea numărului de înmatriculare este sancționată cu amendă, conform Art. 99 (1) din Legea 195/2002. Șoferul riscă 2 sau 3 puncte de amendă, adică o sancțiune între 330 și 495 de lei.

În ceea ce privește amenzile pentru nepăstrarea rovinietei valabile, sancțiunile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, dar pot ajunge până la 4.500 de lei pentru vehiculele de mare tonaj. Constatarea lipsei rovinietei se face cu ajutorul camerelor de luat vederi ale CNAIR, care verifică în baza de date dacă taxa a fost plătită.

De asemenea, începând cu anul 2024, a intrat în vigoare o nouă lege care permite plata rovinietei după efectuarea călătoriei, însă aceasta se va aplica doar începând cu 2026. În prezent, șoferii trebuie să achite taxa înainte de a pleca la drum. Totuși, dacă taxa este plătită în aceeași zi în care a fost înregistrată încălcarea, șoferul nu va fi sancționat. Aceste derogări sunt aplicabile doar pentru vehiculele de până la 3,5 tone.

Noua lege va introduce și un sistem de calcul diferențiat pentru taxa de drum, în funcție de tipul vehiculului, clasa de poluare și durata utilizării drumurilor publice. În plus, pentru vehiculele grele se va introduce conceptul de „TollRo”, care presupune plata rovinietei pe baza distanței parcurse.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs