prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Schimbare totală în centrul Piteștiului! Așa arată acum!

Reabilitarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” din centrul Piteștiului a intrat pe ultima sută de metri, iar ceea ce va fi la final pare, în acest moment, că va readuce la viață clădirea unde a funcționat prima primărie a fostului târg la perioada sa de glorie.

Clădirea care a adăpostit Primăria Pitești până în anii ’60 și-a recăpătat culoarea și eleganța pe parcursul celor trei ani de revovare totală. În interior au fost descoperite adevărate vestigii, inclusiv o stemă a României dinainte de 1900, iar pe exterior decorațiile care erau insesizabile au fost aduse în ochii tuturor care traversează Piața Primăriei sau vin dinspre Colegiul Brătianu.

Felinarele din spatele clădirii istorice vor lumina după mulți ani, când reabilitarea va fi finalizată, iar, potrivit surselor noastre, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” va fi redată publicului în această toamnă.

Istoric

Ministrul Mihail Kogălniceanu a fost cel care a sugerat și a contribuit la construcția muzeului, în urma vizitei sale efectuate la Pitești, și „în conformitate cu prevederile Legii administrative promulgate, în anul 1864, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza”.

La 5 iulie 1885, Prefectura Argeș solicită, printr-un memoriu, Ministerului de Interne, „acordarea împrumutului necesar pentru ridicarea localului propriu și deplin cuprinzător al primăriei. Lucrările au demarat imediat ce banii au fost primiți, antreprenorul s-a dovedit activ și serios, astfel încât, în ziua de 30 octombrie 1886, la ora 12, are loc inaugurarea noului Palat Comunal”. „Primarii și consilierii comunali și-au putut desfășura, din 1886 până în 1968, activitatea în condiții optime, spațiul acesteia concentrând toate instituțiile de stat aflate în subordinea Primăriei”[4].

Din anul 1968, clădirea devine sediul Galeriei de artă din Pitești, numită, ulterior, „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, ca recunoștință pentru cel care a donat urbei sale natale, Pitești, 147 lucrări de pictură și grafică – semn de aleasă cinstire a meleagurilor natale, copilăriei și adolescenței. Galeria „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” tezaurizează și valorifică expozițional opere reprezentative ale picturii românești clasice și contemporane semnate de mari artiști ai peneluluiː Nicolae Grigorescu,Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Nicolae Dărăscu, dar și sculpturi ale lui Gheorghe Iliescu-Călinești, Radu Aftenie, Ion Iancuț, Grigore Patrichi, Adrian Popovici, Ovidiu Maitec.

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” are un patrimoniu de peste 1.000 lucrări de pictură și sculptură clasică și contemporană.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs