Schimbări majore de la 1 ianuarie

6
cod_fiscal, modificari, 2016

Noul Codul Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24 % la 20 %, începând cu 2016 și la 18 %, începând cu 2018, dar și TVA la produsele alimentare de bază, de la 24% la 9%. Lista produselor  pentru care Guvernul promite TVA de 9% sunt: pâinea, carnea, peștele, legumele, fructele, lapte, ouă, animale și păsări vii.

O altă măsură este cea a reducerii TVA de la 20% la 9% pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură. În urma aplicării cotei reduse de TVA la apă, consumul va crește, iar prețul multor produse și servicii în economie vor scădea.

De asemenea, Guvernul a decis și reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5% aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România de persoane nerezidente. Această măsură urmărește obținerea unor efecte economice pozitive prin creșterea volumului de investiții, încurajarea capitalului românesc, susținând și restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic.

Populația va fi obligată să achite impozit și pentru terenul ocupat de construcțiile pe care le deține, inclusiv locuințe, Guvernul precizând ca introducerea noului impozit va avea un impact puternic asupra veniturilor persoanelor fizice.

O altă masură presupune majorarea plafonului de încadrare în categoria de microîntreprinderi de la 65 de mii la 100 de mii de euro. De asemenea, s-a introdus și un sistem de cote de impozitare în funcție de numărul de salariați între 1% și 3%, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă.

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea cu 8 – 10 %, iar reducerea prețului la curent electric va fi de 5 – 6 % pentru populație. Consumatorii casnici vor plăti cu 3,5%  pentru factura finală, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei. Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici  a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie, au fost exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi.

Modificări majore și în cazul impozitelor locale, care vor crește substanțial în funcție de destinația cladirii. Pentru clădirile folosite în scop de locuință, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08 % – 0,02% asupra valorii impozabile a clădirii. De asemenea, valoarea impozabilă se va ajusta în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea cu un coeficient de corecție.

Toate aceste schimbări și măsuri adoptate vor lăsa un gol bugetar de aproapte 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul speră să-i recupereze din creșterea economică promisă pentru anul ce de-abia a început.