Schimbări majore la BAC și Evaluare Națională! Anunțul a fost făcut!
Ministra Educației, Ligia Deca, a declarant recent că vor exista modificări în cee ace privește examenul de Bacalaureat de anul acesta. Aceasta a făcut precizarea clară că, la subiectele de tip grilă de la Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2024, că „se va adăuga un mecanism de siguranță”.
CITEȘTE ȘI: PESTE 500 DE MUNCITORI ȘI 270 UTILAJE PE CEA MAI AȘTEPTATĂ AUTOSTRADĂ DIN ROMÂNIA! ÎN TOAMNĂ VA FI GATA!
„În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze”, a spus Deca.
Întrebată dacă au fost remediate situațiile în care profesorii evaluatori au acordat punctaje diferite la subiectele de tip grilă, ministrul Educației a precizat că „această chestiune și-a găsit o rezolvare”: „Am rezolvat tehnic, în sensul în care, atunci când se întâmplă, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care cei doi colectori au introdus variante diferite”.
„Da, în momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Dacă își păstrează punctul de vedere, lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci, avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații”, a completat Ligia Deca.
„Da, am primit această observație, că pe același item, profesorii au introdus variante de răspuns diferite, pentru că ei introduc varianta de răspuns, platforma automat calculează punctajul. Această chestiune și-a găsit o rezolvare. Am rezolvat tehnic, în sensul în care, atunci când se întâmplă, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care cei doi colectori au introdus variante diferite.
Deci, pentru examenele naționale, această chestiune va fi remediată. Se va adăuga un mecanism de siguranță pentru aceste subiecte cu răspuns de tip grilă. Aș vrea să subliniez însă că corectura digitalizată, în primul rând, debirocratizează și crește obiectivitatea prin distribuire aleatorie către colectori a lucrărilor. Ele se anonimizează, se scanează, ulterior se poate face analiză cu privire la gradul de răspuns pe fiecare item, ceea ce ne ajută și în proiectarea experienței educaționale ulterior. În plus, feedbackul primit de la profesorii corectori este că nu crește timpul de evaluare, din contră, el se reduce. Lucruri care înainte se făceau manual, cum ar fi completarea borderourilor, acum se fac automat de către platformă. Deci avem un avantaj.
Și sigur că da, lecțiile învățate la simulări vor însemna îmbunătățiri în desfășurarea examenelor propriu-zise. Și bacalaureatul de toamnă de anul trecut a fost desfășurat online, fără probleme deosebite. Ne așteptăm ca beneficiile corecturii digitalizate să devină și mai evidente după sesiunea de vară de Evaluare Națională și de Bacalaureat.”, a declarant Ligia Deca.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp