prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Schimbări majore la pensiile românilor! Modificările pe care trebuie să le știe toți seniorii!

La 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor. Începând cu anul 2025, aceasta introduce schimbări semnificative care transformă aproape integral sistemul de pensii.

Principalele 9 modificări aduse de Legea 360/2023:

  1. Recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente
    Pensiile vor fi recalculate automat, ținând cont de veniturile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții la pensii. Dacă dosarul de pensie nu conține chitanțe pentru aceste venituri, pensionarii au 6 luni să solicite eliberarea lor de la foștii angajatori și să le depună la casa de pensii.
  2. Cumularea pensiei cu salariul
    De la 1 ianuarie 2024, continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă după atingerea vârstei de pensionare face imposibilă primirea pensiei concomitent. Angajatorii vor trebui să elibereze un nou tip de atestat pentru angajații al căror contract încetează din cauza îndeplinirii condițiilor de vârstă.
  3. Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii
    Femeile cu stagiu complet de cotizare, care au născut și crescut copii până la 16 ani, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, în funcție de numărul de copii.
  4. Perioada minimă de cotizare
    Stagiul minim de cotizare include doar perioadele pentru care s-au plătit contribuții sociale. Alte perioade nu vor mai fi recunoscute ca parte a stagiului minim.
  5. Stagii de cotizare asimilate
    Perioadele de masterat și doctorat vor fi luate în calcul pentru pensia de limită de vârstă. Totuși, perioada în care o persoană a beneficiat de pensie de invaliditate nu mai este considerată echivalentă pentru acordarea acestei pensii.
  6. Eliminarea pensiei anticipate fără penalizare
    Pensia anticipată va fi disponibilă doar cu reducere. Pensiile anticipate acordate conform Legii 263/2010 vor deveni pensii anticipate fără reducere, iar cele parțiale vor fi menținute cu procentul de reducere aplicat anterior.
  7. Pensia pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard
    Cei care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare pot solicita pensionarea cu până la 5 ani înainte de vârsta standard.
  8. Puncte suplimentare pentru stabilitate
    Pentru stagiile de cotizare mai mari de 25 de ani, se acordă puncte suplimentare:

    • 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani;
    • 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani;
    • 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.
  9. Modificarea calculului pensiilor
    Pensia se determină prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei. Numărul total de puncte include contribuțiile, punctele de stabilitate și cele pentru perioadele asimilate sau necontributive.

Aceste modificări aduc o serie de ajustări menite să îmbunătățească echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs