Se confiscă maşinile! Măsuri drastice pentru acești șoferi! Cine este vizat?
Noul Cod Silvic, un act normativ crucial pentru administrarea și protecția pădurilor din România, a fost recent publicat în Monitorul Oficial. Această reformă legislativă, adoptată după 15 ani de blocaj parlamentar, răspunde nevoilor tot mai presante legate de sustenabilitate, combaterea schimbărilor climatice și conservarea biodiversității.
Citește și: Lista cu RADARELE FIXE apărute în țară! Unde au fost montate pe A1 și A2
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evidențiat importanța acestui nou cadru legislativ, care redefinește rolul pădurilor din perspective economică și ecologică.
„Sunt încântat că, după 15 ani, avem un nou Cod Silvic – realizat prin PNRR, cu sprijinul unui grup de experți, incluzând cadre universitare de la Universitatea TRANSILVANIA din Brașov, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava și specialiști de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. Codul Silvic este esențial pentru România, adresând provocările majore legate de protecția pădurilor, gestionarea resurselor naturale și adaptarea la schimbările climatice, contribuind astfel la conservarea unui patrimoniu natural prețios pentru viitoarele generații, dezvoltarea economică a comunităților rurale și îndeplinirea angajamentelor internaționale pentru protecția mediului. Astăzi, vorbim nu doar despre lemn, ci și despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi, ca loc de relaxare și deconectare, și ca un partener esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pădurile nu sunt doar o industrie, ci un sector economic semnificativ, care contribuie cu 3,5% la PIB-ul României și joacă un rol important în balanța comercială a țării,” a declarat ministrul Fechet.
Modificări importante din Codul Silvic Printre cele mai relevante schimbări aduse de noul Cod Silvic se numără măsuri care vizează îmbunătățirea accesului publicului și protecția pădurilor:
De asemenea, Codul introduce concepte noi, precum „insulele de îmbătrânire” – suprafețe de pădure de minimum 0,1 ha care vor fi protejate integral pentru menținerea biodiversității.
Noul Cod Silvic stabilește un cadru legislativ care va sprijini implementarea măsurilor digitale menite să prevină tăierile ilegale și să identifice rapid responsabilii. În plus, se pune un accent deosebit pe împădurirea terenurilor abandonate, un proiect susținut de stat pentru regenerarea suprafețelor forestiere.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp