Se modifică ajutoarele sociale: Ce vrea Guvernul să ofere în schimbul banilor

DISTRIBUIȚI
indemnizatii, guvern, sporuri

Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru asistații sociali. Executivul va face o nouă modificare legislativă prin care vrea să schimbe felul în care se acordă ajutoarele sociale.

Este vorba despre un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Potrivit legestart.ro, persoanele care primesc ajutor social, ar putea primi de acum încolo, tichete alimentare pentru o parte din bani.

“Tichetele, emise pe suport electronic, vor fi capabile să asigure debitarea sumelor corespunzătoare produselor solicitate de titularul tichetului pentru ajutor social la valoarea respectivelor produse, ceea ce reprezintă un avantaj important pentru această categorie de utilizatori, marea majoritate din categoria celor vulnerabili”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

“Art. 132 va avea următorul cuprins:

(1) Plata ajutorului social se realizează după cum urmează:

a) 50% din cuantumul ajutorului social, după caz, în funcție de opțiunea beneficiarului, pe bază de mandat poștal sau în cont bancar

b) 50% din cuantumul ajutorului social sub forma tichetului pentru ajutor social.”

Tichetele sociale nu vor putea fi folosite pentru preschimbarea lor în sume de bani, pentru achiziționarea altor produce nealimentare, cum ar fi alcoolul sau țigările. Beneficiarii își vor putea cumpăra doar alimente din magazinele desemnate, nu de la orice unitate de alimentație publică.

“Art. 135

(1) Tichetele pentru ajutor social pot fi utlizate doar în unitățile de alimentație publică cu care unitățile emitente au încheiat contracte de prestări servicii și numai pentru achiziționarea de produse alimentare.”

Inițiativa legislativă așteaptă avizul Guvernului și al Consiliului Legislativ pentru a intra la votul senatorilor, aceasta fiind prima cameră sesizată.