Simona Bucura Oprescu: “Blocajul generat de Iohannis la examenul de rezidenţiat, rezolvat de parlamentarii PSD”

33

Propunerea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului a fost modificată de parlamentarii social-democraţi prin amendamente care pun punct crizei examenului de rezidenţiat, situaţie cauzată în totalitate de candidatul Klaus Iohannis, care, în loc să îşi exercite atribuţiile constituţionale, face jocuri politice cu consecinţe deosebit de grave pentru întreaga societate.

Proiectul iniţiat de parlamentari PSD a fost adoptat marţi, 29 octombrie, în regim de urgenţă, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, şi în plus faţă de corelările necesare privind posibilitatea efectuării rezidenţiatului inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, prevede eliminarea din procesul de rezidenţiat a ministerului Educaţiei. Astfel, ministerul Sănătăţii rămâne unicul decident în privinţa rezidenţiatului. Modificarea este justificată prin faptul că rezidenţiatul reprezintă o formă de pregătire clinică şi practică profesională în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi este asigurată exclusiv de medici.

De asemenea, conform noului act normativ, cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs, stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii. În cazul în care numărul candidaţilor care promovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată, aceasta se va suplimenta până la repartiţia candidaţilor, astfel încât toţi candidaţii promovaţi să poată accesa un loc sau un post de rezidenţiat. Conform proiectului adoptat astăzi, Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.
Pentru că PSD pune întotdeauna interesul cetăţeanului deasupra intereselor înguste, politicianiste, iniţiativa social-democraţilor rezolvă criza organizării examenului de rezidenţiat din acest an. Însă de ce ne-ar mai mira nepăsarea totală a PNL faţă de tinerii rezidenţi, având în vedere că una din ţintele declarate ale acestui partid este concedierea a nici mai mult, nici mai puţin de 400.000 de bugetari. Ținând cont de anvergura “reformei” pe care o doresc liberalii lui Iohannis, este clar că între cei 400.000 de bugetari se află nu doar angajaţi din administraţie, ci şi profesori, poliţişti şi, evident, medici.
PSD va lupta, chiar şi din opoziţie, pentru a preîntâmpina dezastrul social pe care aceiaşi actori politici l-au girat în epoca de tristă amintire a guvernării de dreapta din anul 2010.