Sindicatul Sanitas- întâlnire de urgență cu Premierul Orban și Ministrul Sănătății. Află motivul!

După greva japoneză organizată de Sindicatul Sanitas în spitalele din Argeș dar și din țară, conducerea Federației a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. La discuţii au mai participat vicepremierul Raluca Turcan  şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. În urma discuţiilor, reprezentanţii Executivului şi-au asumat deblocarea stimulentului de risc acolo unde nu a fost acordat.

„Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2. GUVERN: Sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate din luna aprilie, s-au cheltuit mai puţin de 2/3, după cum a confirmat ministrul Florin Cîţu. Guvernanţii şi-au asumat evaluarea situaţiei acordării acestui drept şi deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat!”, se precizează în comunicatul SANITAS.

Distribuie prietenilor

Deasemenea, referitor la acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020, Guvernul a arătat că pentru spitalele COVID-19 faza I-II şi suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă şi este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate.

Referitor la acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii 153/2017 şi HG 153/2018, Ministerul Sănătăţii va organiza în cel mai scurt timp o videoconferinţă cu toţi managerii de unităţi sanitare pentru reglementarea acordării acestui drept salarial.

„Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS va evalua mâine, 13 octombrie 2020, rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare”.