ULTIMĂ
ORĂ

Singurul lucru despre femei pe care niciun om de ştiinţă nu a reuşit să-l descifreze

Ochii ne ajută să vedem, nasul ne ajută să simţim mirosurile. Părţile corpului nostru au scopuri precise. Totuşi, pentru unele fenomene care se petrec în corpul nostru, oamenii de ştiinţă nu găsesc explicaţii atât de uşor. Unul dintre acestea este orgasmul pe care îl au femeile.

Chiar dacă orgasmul are rolul cel mai important în ceea ce priveşte relaţiile intime ale femeilor, modul în care evoluează această senzaţie a fost dificil de descoperit, potrivit studiului citat de The New York Times. Orgasmul este cunoscut drept o combinaţie între contracţiile musculare, eliberarea de hormoni şi plăcerea intensă. 

Timp de zeci de ani, cercetătorii au elaborat diverse teorii, dar niciuna dintre acestea nu a fost pe deplin acceptată. În prezent, doi biologi s-au alăturat acestui curent de cercetare şi oferă o nouă viziune asupra orgasmului femeilor, bazându-se pe o reconstituire a parcursului său de-a lungul istoriei.

Autorii au concluzionat, într-un articol publicat în The Journal of Experimental Zoology, că orgasmul a aparut la mamifere cu mai mult de 150 de milioane de ani în urmă, ca o modalitate de eliberare de ovule gata să fie fertilizate după actul sexual. 

Până acum, foarte puţini oameni de ştiinţă s-au folosit de strămoşii noştri din lumea animală pentru a găsi indicii care să conducă la rezolvarea acestui mister. 

„Pentru studiul orgasmului, ne-am rezumat întotdeauna la oameni şi primate. Nu ne-am uitat şi la alte specii astfel încât să cercetăm în profunzime şi să descoperim originile acestui fapt”, a explicat Mihaela Pavlicev, biolog al Colegiului de Medicină din cadrul Universităţii din Cincinnati. 

Orgasmul masculin nu a generat atât de multă curiozitate în rândul cercetătorilor. Plăcerea bărbaţilor este legată fără drept de apel de ejaculare, fenomen care îi ajută pe aceştia să ducă specia mai departe. Cu cât plăcerea este mai mare, cu atât bărbaţii eliberează mai multă spermă. 

În cazul femeilor, parcursul evolutiv este mai greu de explicat. Contracţiile musculare care apar în timpul orgasmului nu sunt esenţiale în ceea ce priveşte posibilitatea unei femei de a rămâne însărcinată. De asemenea, majoritatea bărbaţilor are orgasm în timpul actului sexual, în timp ce în cazul femeilor acesta nu apare întotdeauna. 

Într-o cercetare din 2010, 35,6% dintre femei au spus că nu au mai avut un orgasm în ultimele dăţi în care au făcut sex. În mare parte, motivul este legat de anatomie, de faptul că clitorisul este separat de vagin. 

Cu toate acestea, un număr semnificativ de cercetători consideră că orgasmul serveşte unor funcţii biologice importante şi de aceea este important ca misterele din jurul acestuia să fie rezolvate. 

„Instinctul îmi spune că dacă ceva contează atât de mult la nivel emoţional – plăcerea intensă provocată de orgasm – acest lucru poate avea şi consecinţe în ceea ce priveşte capacitatea reproductivă”, a spus David Puts, antropolog în cadrul Pennsylvania State University. 

Teste pentru stabilirea rolului orgasmului în reproducere

Foarte multe ipoteze au fost înaintate. Medicul Puts şi colegii săi au făcut diferite studii pentru a stabili dacă orgasmul poate într-adevăr să sporească şansele de fertilizare a ovulelor. 

Elisabeth Lloyd, filosof la Universitatea din Indiana, nu este de acord cu asta. În 2005, aceasta a publicat o carte, „Cazul orgasmului feminin”, în care a făcut o analiză a 18 dintre teoriile publicate referitoare la funcţionalitatea acestuia. 

Niciunul nu a fost apreciat în favoarea teoriei referitoare la reproductivitate. Lloyd consideră că cea mai bună explicaţie pentru orgasmul feminin este că acesta nu are absolut niciun rol în ceea ce priveşte reproductivitatea. Aceasta spune că orgasmul este pentru femei ceea ce sunt sfârcurile pentru bărbaţi. 

Totuşi, în prezent, doctor Pavlicev şi colegii ei vin cu acest studiu care se bazează pe „întoarcerea la origini” şi pe studiul orgasmului în cazul animalelor. Ei au început prin a se familiariza cu vieţile sexuale ale animalelor şi au adunat informaţii despre diverse specii. 

Ei au descoperit că foarte multe femele eliberează oxitocină şi prolactină în timpul actului sexual, aceeaşi hormoni pe care îi eliberează şi femeile. În rândul speciilor s-a observat o diferenţiere a modului de reproducere. 

Dacă femeile eliberează un ovul pe lună, alte mamifere, cum ar fi iepurii sau cămilele, eliberează un ovul numai după ce au contact sexual cu un mascul. 

Ovulaţia a evoluat într-un timp scurt în cazul mamiferelor, încluzându-ne pe noi, oamenii, a explicat Pavlicev. Înainte de asta, în cazul mamiferelor, ovulaţia era determinată de existenţa sau nu a actului sexual cu un mascul. 

Mamiferele din trecut aveau clitorisul dezvoltat în interiorul vaginului. Acest lucru s-a modificat doar în cazul mamiferelor la care s-a dezvoltat ovulaţia. Pe baza acestor lucruri, Pavlicev şi colegul său Wagner admit că orgasmul a apărut la femele ca un reflex care să le ajute pe acestea să rămână însărcinate. 

Când mamiferele se împerecheau, clitorisul trimitea semnale către creier, activând hormonii care eliberau un ovul. De îndată ce ovulul era fertilizat, hormonii îl ajutau pe acesta să meargă în uter. 

Acest lucru ajuta mamiferele care nu se împerecheau în mod constant, făcând posibilă perpetuarea speciei în ciuda acestui fapt. 

Unele mamifere, cum este şi cazul oamenilor, au început să îşi trăiască viaţa în grupuri sociale. Femelele au început să aibă acces regulat la relaţiile sexuale şi orgasmul ca mecanism care sporeşte ovulaţia nu a mai fost folositor. Astfel, s-a produs şi schimbarea şi apariţia ovulaţiei ca un ciclu lunar. 

De vreme ce orgasmul şi-a pierdut scopul original, clitorisul şi-a schimbat poziţia şi s-a situat în afara vaginului. Totuşi, o explicaţie clară pentru această schimbare nu există. 

Oamenii de ştiinţă s-au declarat încântaţi de faptul că acest studiu a fost publicat, admiţând că el reprezintă un pas important pentru a stârni din nou interesul în ceea ce priveşte studierea orgasmului femeilor. Este nevoie ca acest fenomen să fie studiat şi înţeles pe deplin, alături de tot ceea ce înseamnă evoluţia sistemului reproducător feminin.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm