Sistemul sanitar clachează din nou! Argeşenii cumpără vaccinuri din Ungaria sau Bulgaria

DISTRIBUIȚI
vaccinbebe

Sute de copii din Argeş stau la mila lui Dumnezeu. Asta pentru că, la scurt timp de la ultima criză, ne confruntăm iarăşi cu lipsa unor vaccinuri esenţiale. După ce anul trecut, după luni de aşteptări, au sosit vaccinurile, însă mult prea puţine, în momentul de faţă nu avem pe stoc decât vaccinul BCG. Restul, lipsesc cu desăvârşire, în ciuda faptului că vaccinul antihepatită B pediatrică se administrează obligatoriu, o singură dată, la naştere. Situaţia este generalizată la nivel naţional, din cauza unor sincope de aprovizionare, nimeni neştiind când vom avea aceste tipuri de vaccinuri vitale pentru copii. Ministrul Sănătăţii dă din umeri, fără a da niciun răspuns, în timp ce părinţii îşi ţin copiii în casă, neavând curaj să îi mai scoată în colectivitate.

Nou-născuţii, trimişi acasă nevaccinaţi

Lipsa vaccinurilor vitale pentru copii a creat o mare problemă în rândul părinţilor. În momentul de faţă, în Argeş nu avem decât BCG, restul vaccinurilor lipsind cu desăvârşire. Asta chiar dacă nou-născuţii trebuie vaccinaţi obligatoriu, la naştere cu vaccin antihepatită B pediatrică. În aceste situaţii copiii sunt trimişi acasă nevaccinaţi. Şi ROR este un vaccin care se administrează obligatoriu la copii, pe etape de vârstă, însă la acest moment, nu avem nicio doză în judeţ. Această criză a existat şi în anul 2016 mai bine de patru luni de zile, spre sfârşitul anului venind vaccinurile, dar în cantităţi foarte mici. Trebuie menţionat că dacă această criză va persista, în următoarea lună maternităţile nu vor mai avea nici BCG. Vaccinului  DTPa-VPI-Hib-HB, cunoscutul Hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-HaemophilusB-hepatitic B  este administrat în etape copiilor de până la un an și jumătate. Vaccinul se inoculează bebelușilor de două, patru și 11 luni, la cabinetele medicilor de familie. Însă, în aceste condiţii părinţii îşi ţin copiii în casă şi se roagă ca aceştia să nu se îmbolnăvească.  Părinţii spun că este inadmisibil să se întâmple aşa ceva, şi că vor apărea discuţii serioase în cabinetele medicilor de familie. „ Va fi o mare problemă în continuare. Vom rămâne cu copiii  nevaccinaţi. Această criză persistă de foarte mult timp în Argeş. Am ajuns să nu mai avem curaj să ne scoatem copiii din casă sau să îi ducem în colectivitate”, a declarat o mămică nemulţumită.

Medicii de familie dau trimiteri pentru farmaciile din străinătate

Şi mai mult decât atât, dacă ai posibilitatea şi vrei să cumperi acest vaccin din farmacii, este imposibil. De ceva vreme vaccinul nu se găseşte nici în farmacii, fiind o problemă la nivel naţional. Zeci de argeşeni au sesizat faptul că au ajuns să se roage de medicii de familie să le dea trimitere pentru a merge peste graniţe să cumpere acest vaccin. Vaccin care culmea, în Ungaria, Bulgaria sau Italia se găseşte la orice pas, în aproape orice farmacie. „ Este inadmisibil ce se întâmplă. Am mers şi am cumpărat vaccinurile necesare din Bulgaria. Ştiu persoane care au mers şi au cumpărat din Ungaria. Să ajungem să mergem în afara ţării pentru a face rost de un vaccin, care culmea, este obligatoriu. Ministerul nu ia nicio măsură. Nici măcar nu au fost făcute licitaţiile”, a declarat un argeşean nemulţumit de situaţia existentă. Surse medicale susţin faptul că ne vom confrunta cu această criză de vaccinuri până anul viitor, asta pentru că nu au fost făcute licitaţii., Deasemenea aceştia susţin faptul că aceste vaccinuri vitale pentru copii, vor apărea deabia în ianuarie 2018. Nici cei din farmacii nu ştiu nimic despre aceste vaccinuri, spunând că şi ei se confruntă de luni bune de zile cu aceeaşi problemă.

Schema de vaccinare se modifică în funcţie de stocurile existente

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ridică din umeri, nimeni neanunţând nimic concret. Deşi această criză persistă, iar părinţii şi medicii din maternităţi sunt disperaţii, Ministrul Sănătăţii tace. Iar mai mult decât atât, în ultimii ani, reprezentanţii Ministerului s-au gândit la o soluţie. Nu, nu vorbim nicidecum de licitaţii şi vaccinuri în maternităţi şi DSP-urile din ţară la timp, ci…de o soluţie de compromis. Aceştia au decis să schimbe schema de vaccinare, cel mai probabil, în funcţie de stocurile de vaccinuri existente în ţară. Şi nu odată, ci de mai multe ori. Asta în ciuda faptului că, aceste vaccinuri se administrează deabia după zeci de teste şi studii făcute. După ani de stucdii se ajunge la concluzia că un anume vaccin trebuie administrat copilului la o anumită vârstă. Însă, se pare că, pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu i-au interesat prea mult aceste lucruri, şi au decis, să schimbe schema de vaccinare, în funcţie de dozele de vaccin existente pe stoc.

Criza de vaccinuri este totală

Şi după toate aceste modificări aduse schemei de vaccinare, nici aşa nu putem vaccina copiii. Recent, Ministerul a luat decizia ca nou-năcuţii care nu primesc vaccinul antihepatită B pediatrică la naştere, să fie vaccinaţi cu Hexavalent la şase săptămâni. Ceea ce a dat naştere la un nou scandal. Asta pentru că, în momentul de faţă Hexavalentul lipseşte şi el cu desăvârşire, iar medicii de familie au ajuns să nu se mai înţeleagă cu părinţii. „ Această decizie este una stupidă şi negândită din punctul meu de vedere, sau dată ca să paseze nişte responsabilităţi. Cum să le spui mămicilor că nu ai vaccin în maternitate, dar să meargă cu copilul la şase săptămâni la medicul de familie, dacă şi medicul de familie este în aceeaşi situaţie. Nici el nu are nicio doză de vaccin. Şi de aici un întreg scandal. Părinţii vin să îşi vaccineze copiii şi nu înţeleg că nu avem vaccin. Ei spun că aşa au fost informaţi din maternitate. Din punctul meu de vedere situaţia va degenera în mai rău, atâta timp cât Ministerul recurge la astfel de lucruri, însă nimeni nu iese public să îi liniştească pe părinţi şi să le spună clar cât va mai dura această situaţie”, a afirmat un medic de familie din Piteşti.

   

Se întâmplă doar în România

Culmea ridicolului. Campanie de vaccinare…cu afişe dar fără vaccinuri

Însă, şi mai grav este faptul că reprezentanţii Ministerului au trimis recent către DSP Argeş sute de afişe şi pliante despre importanţa vaccinării. Au cheltuit sum,e imense pe această campoanie la nivel naţionbal, dar au omis un lucru esenţial…nu avem vaccinuri. Este culmea ridicolului. Şi mai mult decât atât, angajaţii DSP sunt puşi într-o situaţie delicată când trebuie să cheme mediicii de familie să le dea afişe în loc de vaccinuri. Acestea au fost distribuite către medicii de familie care au obligaţia să le afişeze şi să le distribuie către pacienţi, tocmai pentru a-i face pe părinţi să înţeleagă cât de importantă este vaccinarea. Asta în condiţiile în care nu avem vaccinuri. Medicii de familie sunt revoltaţi, spunând că ceea ce se întâmplă este mai mult decât bătaie de joc din partea Ministerului Sănătăţii. Trimit afişe, dar vaccinuri nu. „ Am fost chemată la DSP pentru a ridica ceva. Evident că am crezut că au venit vaccinurile, însă am constatat cu stupoare că trebuia să îmi dea doar nişte afişe prin care se face o campanie pro vaccinare. Eu, ca medic de familie am obligaţia să îi fac pe părinţi să înţeleagă importanţa vaccinării, asta în timp ce eu nu am nicio doză de vaccin în cabinet. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, nu conştientizează că părinţii sunt disperaţi şi vin peste noi. Nu mai înţeleg deoarece această situaţie persistă de foarte mult timp. Anul trecut, după luni de aşteptări, am primit câteva doze de vaccin. Este inadmisibil aşa ceva”, a afirmat un alt medic de familie din Piteşti.  

Andreea Matei