Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), lansat acum aproximativ un an, a înregistrat un succes notabil, dar autoritățile își propun să îmbunătățească și mai mult eficiența reciclării ambalajelor. În acest sens, sistemul va suferi modificări semnificative în anul viitor.
CITEȘTE ȘI: Anunț bombă! Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar din ianuarie! Legea a fost aprobată!
„E bine, dar poate fi și mai bine!” – aceasta este abordarea autorităților în ceea ce privește SGR, urmărind să crească performanțele acestuia în 2024.
La un an de la implementare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a descris SGR drept un proiect de mare succes, contribuind la creșterea ratei de reciclare de la 13% la 84%. Acest progres plasează sistemul printre cele mai reușite parteneriate public-privat din România.
Cu toate acestea, autoritățile promit soluții suplimentare pentru simplificarea procesului, precum și pentru evitarea cozilor care apar frecvent la returnarea ambalajelor contra unei garanții de 50 de bani per recipient. Potrivit informațiilor oferite de Bugetul.ro, este cert că vor fi adoptate măsuri pentru a atinge ținta de 90% reciclare până la sfârșitul anului 2026.
Un element concret este extinderea infrastructurii de reciclare: pe lângă cele șapte centre existente, urmează să fie inaugurate încă două.
Conform datelor recente, șase din 10 români participă la program, însă autoritățile consideră că acest număr poate crește. De la lansarea SGR, peste trei milioane de ambalaje au fost colectate la centre speciale, iar mai mult de jumătate dintre acestea au intrat deja în procesul de reciclare.
Din luna august, cetățenii pot raporta comercianții care împiedică funcționarea SGR printr-un număr de WhatsApp (0726715142). Problemele raportate includ afișarea frecventă a mesajului „aparat defect” sau refuzul comercianților de a returna garanția.
„Avem un număr de telefon, un Hotline, cum îi spunem noi, unde cetățenii și magazinele pot semnala disfuncționalități ale sistemului – de la refuzul comercianților de a plăti garanția până la blocarea RVM-urilor (aparatele de returnare automată) sau întârzierile RetuRO în colectarea ambalajelor,” a explicat ministrul Mircea Fechet.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp