Șoc la primul concert al Filarmonicii! Melomanii i-au sărit în cap vicelui Zidaru

DISTRIBUIȚI
filarmonica

Primul concert al Filarmonicii din această stagiune a fost un dezastru. Și nu din cauza orchestrei care a cântat impecabil ca de fiecare dată, ci din cauza condițiilor inimaginabil de proaste pe care le oferă noua și mult lăudata sală a Centrului Multifuncțional, clădire realizată pe bani europeni. Unii dintre fidelii spectatori ai concertelor filarmonicii au părăsit sala la pauză, ceilalți nu s-au abținut de la a-l acuza pe viceprimarul Laurențiu Zidaru de condițiile total improprii în care s-a derulat spectacolul.

Dirijorul la un pas să cadă de pe scenă

Nerăbdarea era extrem de mare înainte de spectacol. Întâmplător sau nu, ușile noii săli de la Centrul Multifuncțional s-au deschis abia cu 15 minute înainte de spectacol, probabil ca să nu se dumirească lumea despre dezastrul de sală. Însă, o dată cu începerea spectacolului, iubitorii muzicii clasice au rămas șocați de condițiile oferite pe bani europeni.”De nouă ani, merg săptămână de săptămână la concertele Filarmonicii. Nu știu dacă am lipsit de cinci ori în acești ani. Pur și simplu mi-au dat lacrimile să văd în ce condiții au ajuns să cânte oamenii de la filarmonică, niște profesioniști care merită toată aprecierea noastră. Este inuman ce e acolo. Dirijorul, dacă nu-i atent, cade de pe scenă, iar cei din primele rânduri, fiind foarte aproape, stau cu capetele date pe spate ca să vadă ceva. De altfel, mulți dintre cei aflați în față s-au mutat în timpul spectacolului” ne-a declarat una dintre cele mai fidele spectatoare ale concertelor Filarmonicii din Pitești. ”Era singura bucurie a multora dintre noi…” ne-a mai spus aceasta. Și-au bătut joc și de noi și de membrii filarmonicii care sunt niște oameni minunați.

Pe scenă, un pian sau un cor nu au loc

Una dintre multele alte probleme este a scenei. Aceasta este atât de mică, încât, alături de orchestră este greu de crezut că poate încăpea pe scenă și un pian care, singur, ar ocupa jumătate de scenă. Nu mai vorbim de un cor sau de o piesă de operă sau operetă. Pur și simplu nu este loc pentru așa ceva! Ca treaba să fie treabă, sala este dotată cu aparate de aer condiționat al căror zgomot nu doar că este supărător dar, mai mult decât atât bruiază sunetele instrumentelor muzicale. Iar în partea sus, balcoanele sunt închise cu niște bări astfel încât, doamnele îmbrăcate în rochii sau fuste trebuie să stea aproape nemișcate, cei din sala de jos putând privi lejer exact sub fustele lor. Tot timpul spectacolului, luminile din fața sălii, atât de prost amplasate, aproape că i-au împiedicat pe spectatori să vadă pe scenă. Ca să poată privi cât de cât, aceștia și-au pus hârtiile cu programul din seara respectivă drept paravan” Asta e batjocură. La adresa noastră și a oamenilor aceștia minunați care formează orchestra și pentru care venim la concerte. La Casa Sindicatelor era mult mai bine. De zeci de ori mai bine. Noi am prefera să se țină concertele din nou, acolo.” ne-a spus un profesor cunoscut în urbea piteșteană.   Vociferările au început încă din timpul spectacolului și au culminat la final când, oricât de intelectuali și de bine educați sunt spectatorii concertelor filarmonice, aceștia au răbufnit strigându-i viceprimarului Laurențiu Zidaru toate neajunsurile. Spre deosebire de el, primarul Cornel Ionică a plecat la scurt timp după începerea spectacolului dar nu înainte de a-și ține discursul de bun venit.

Anul trecut 550 de abonamente, acum  doar 400 de locuri în sală

Anul trecut Filarmonica Pitești  avut un număr impresionant de spectatori, într-un clasament de profil situându-se pe locul doi la nivel național la capitolul număr de spectatori. Impresionant, nu? În nouă ani de activitate, directorul Jan Dumitrașcu a făcut eforturi supraomenești pentru a crește cu fiecare spectacol calitatea concertelor. Așa s-a ajuns ca, anul trecut, la Filarmonica Pitești să fie achiziționate 550 de abonamente, adică 550 de spectatori fideli. Nu-i mai punem la socoteală pe cei ocazionali. De-a dreptul șocant este faptul că, noua și minunata sală de la Centrul Multifuncțional are numai 400 de locuri! Șocant, nu?

Centrul Multifuncțional a fost construit cu o treime din suma propusă

În 2011, când începea să se vorbească despre proiectul Centrului Multifuncțional, totul părea un vis frumos, iar noua clădire trebuia să devină un reper cultural în Pitești. S-a început cu dreptul iar proiectul a fost finanțat cu 4 milioane de euro de către Uniunea Europeană. Doar că legile românești nu doar că sunt proaste, dar produc efecte dezastruoase. Licitația a fost câștigată de firma care a oferit cel mai puțin, respectiv 36% din valoarea la care a fost estimat proiectul. Mai exact, în loc să cheltuim 4 milioane de euro și să construim o clădire cu adevărat multifuncțională, am luat de la Uniunea Europeană doar 1,3 milioane de euro, pentru că atât a oferit SC Marcus Trading SRL, o firmă de care nu auzise nimeni până atunci. Cert este că societatea amintită a lucrat greu și prost și nu a respectat termenele impuse în contract aducând Primăria Pitești la un pas să piardă finanțarea de la UE, ba mai mult să dea și banii înapoi. La centrul multifuncțional construit miraculos de Marcus Trading cu o treime din valoarea estimată inițial, societatea a depășit termenul inițial de finalizare, respectiv 24 august 2015. S-a obținut cu greu un nou termen, 31 decembrie 2015, dar nici acesta nu a fost respectat. Cu greu și probabil și cu oareșce superficialitate, Centrul Multifuncțional a fost gata în data de 29 iunie 2016, cu numai o zi înaintea termenului maxim obținut cu greu de municipalitate de la reprezentanții UE!!! Și asta, repetăm, datorită ,,minunatei” legi a licitațiilor care lasă prețul cel mai mic să ducă la asemenea disfuncționalități.

(Foto: Mihai Neacșu)