Începând cu această duminică, lucrătoarele sexuale din Belgia devin primele din lume care beneficiază de drepturi sociale precum pensia, concediul medical, indemnizația de șomaj și concediul pentru creșterea copilului. Belgia devine astfel prima țară europeană care oferă acestora aceleași drepturi de muncă ca și altor categorii de angajați, conform BBC News.
„Aceasta este o schimbare radicală și un progres extraordinar. Este, fără îndoială, cea mai semnificativă inițiativă de acest gen la nivel global. Sperăm că alte țări vor urma acest exemplu”, a declarat Erin Kilbride, cercetător la Human Rights Watch. Legea care a permis această schimbare a fost adoptată de parlamentul belgian în mai 2024 și a intrat în vigoare duminică.
Această reglementare rezolvă un vid legislativ creat în 2022, când prostituția a fost dezincriminată, dar fără a oferi protecție legală lucrătoarelor sexuale. Noua lege le oferă acum dreptul la un contract de muncă și protecție juridică. De asemenea, le permite să refuze clienții sau anumite acte fără teama de a fi concediate.
„Am fost nevoită să lucrez chiar și în timpul sarcinii, deoarece aveam nevoie de bani. Acum avem șansa să fim tratate ca ființe umane”, a povestit Sophie, o lucrătoare sexuală și mamă a șase copii, pentru BBC. Legea îi oferă acum acces la protecție socială și la contracte de muncă.
Legislația impune angajatorilor care colaborează cu lucrătoare sexuale să respecte cerințe stricte, precum un comportament ireproșabil și o reședință de afaceri în Belgia. În plus, aceștia trebuie să asigure condiții sigure, inclusiv butoane de panică, băi și acces la prezervative.
Uniunea Lucrătoarelor Sexuale din Belgia consideră legea un „pas major înainte” împotriva discriminării legale. Cu toate acestea, organizațiile feministe critică reglementarea, văzând-o ca o „catastrofă” pentru victimele traficului de ființe umane. „Dacă acceptăm prostituția ca o activitate legitimă și protejăm lucrătoarele sexuale, tolerăm o formă de violență sexistă în loc să o combatem”, a declarat directoarea Consiliului Femeilor Francofone din Belgia.
Conform Fundației Scelles, la nivel mondial există aproximativ 52 de milioane de lucrători sexuali, dintre care 80% sunt femei, iar majoritatea au între 13 și 25 de ani.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp