Sociologul Marius Pieleanu: Dezastru pentru Liviu Dragnea. Ponta a mutat inteligent

11

Războiul dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea ar putea avea implicații majore pe scena politică din România, consideră sociologul Marius Pieleanu. Acesta arată că Victor Ponta a mutat toată presiunea asupra lui Liviu Dragnea prin ”demisia în alb”, pentru că dacă liderul PSD o semnează va lăsa impresia că l-a exclus pe Ponta din PSD. Pe de altă parte, Liviu Dragnea se confruntă cu o situație unică după 1990, conducând un partid care pierde procente imediat după alegeri, în vreme ce teoria sociologică ne arată că partidele care preiau guvernarea au trei luni ”de miere” în care cresc puțin în sondaje, citează stiripesurse.ro.
”Deocamdată acest scandal nu produce niciun fel de efect asupra PSD. Victor Ponta a mutat inteligent prin această demisie în alb pentru că trimite toată presiunea asupra PSD și a lui Liviu Dragnea, care trebuie să fie foarte atent când și dacă o semnează, pentru că dacă această demisie ar fi semnată, atunci impresia va fi că Dragnea l-a dat afară pe Victor Ponta din partid, ceea ce nu ar fi deloc ușor de digerat pentru electoratul PSD.Orice logică politică ne arată că Victor Ponta joacă pentru a rupe din PSD și pentru a forma un nou pol de stânga. El așteaptă constituirea unei mase critice de 15-20 de parlamentari PSD, care ar cam exista deja, pentru că sunt mulți nemulțumiți. Pe lângă aceștia ar veni și Daniel Constantin cu jumătate din ALDE. În aceste condiții, se pot crea grupuri parlamentare în ambele Camere, la început ca independenți, iar apoi se vor constitui într-un partid.
Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt două săbii în aceeași teacă și este clar că așa nu se mai poate. Ruptura este mult prea mare, dar fiecare își joacă atent cartea. PSD este un partid mult prea mare, greu de rupt și este condus de un Liviu Dragnea, care cunoaște foarte bine teritoriul și oamenii din PSD”, a declarat Marius Pieleanu. Întrebat cum ar trebui să joace Liviu Dragnea, în acest context, Pieleanu susține că liderul PSD trebuie să slăbească puțin hățurile, pentru a da putere oamenilor din partid.