Sora lui Polexe judecată într-un nou dosar

DISTRIBUIȚI
angela toncescu agerpres copy

Angela Toncescu,  fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a fost trimsă în judecată, marţi, de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, pentru falimentarea societăţii Astra. Sora fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Polexe, este judecată în stare de libertate pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. Pe lângă aceasta, au mai fost deferiţi justitiţiei, în stare de libertate,Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Astra falimentată cu bani de la… Astra

Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să „efectueze o serie de demersuri păguboase” pentru Astra, „cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor”. Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei. „Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societăţii ASTRA SA. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare ASTRA SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding).”, se arată în comunicatul DNA.

Riscurile de reasigurare, transferate fictiv

Cum Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu Dan Grigore şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare. Adamescu Dan Grigore şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii ASTRA din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale ASTRA.”, susţine DNA. Dosarul a fost trimis pentru judecată la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a menţine sechestrul asigurator de peste 857.000.000 de lei instituit asupra acţiunilor şi a părţilor sociale pe care Dan Adamescu le deţine la diferite firme. În acest caz, Astra s-a constituit parte civilă cu suma de 788.978.853,37 lei iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor cu suma de 714.089.825,66 lei.

Alex Vlad