Specialiștii au concluzionat: Greșeală de construcție a Argecom la Pasajul Magnolia

18
IMG 20170517 110313

Tavanul pasajului Magnolia a cedat din cauza unor lucrări efectuate defectuos, au stabilit Specialiștii Inspectoratului de Stat în Construcții Argeș care au efectuat o analiză de specialitate în urma incidentului care a fost foarte aproape să curme viața unei tinere de 16 ani, duminica trecută. Lucrarea, a fost proiectată de SC Proiect SA, cea mai cunoscută firmă de profil din acea vreme și executată de una dintre firmele de casă ale fostului primar, Tudor Pendiuc.

Angajații Argecom nu au prins corespunzător tavanul fals

Doar un noroc fără margini a făcut ca tânăra de 16 ani căreia i-a căzut în cap o parte din tavanul din Pasajul Magnolia să scape cu viață. O suprafață de tencuială de  5-6 metri pătrați din mortar de var și ciment de la planșeul pasajului, alcătuit din fâșii de beton armat prefabricat  de tavan s-a desprins. Mai concret, tencuiala, acoperită de un tavan fals din gips-carton a căzut din cauza unei erori de construcție. Tavanul, nefiind perfect egal a fost încărcat cu umplutură. În momentul în care tavanul a fost prins cu dibluri, în zonele unde încărcătura era foarte mare nu s-a făcut prinderea corespunzător. Cu alte cuvinte diblurile nu au ajuns în partea de beton. Am putea spune că, din 1994 când SC Argecom SA, firma cunoscutului și controversatului Gigi Axinte,  a executat lucrarea și până acum, a fost un miracol că lucrarea a rezistat atât de bine. Deși poliția a demarat o anchetă în această cauză, este greu de crezut că ar putea fi cineva găsit vinovat. Ploile și trepidațiile produse de mașinile care trec pe strada de deasupra pasajului și-au spus cuvântul. Mai trebuie spus că, Argecom, firma lui Axinte a derulat numeroase lucrări în Pitești în era Pendiuc, calitatea fiind îndoielnică iar în cazul asfaltărilor, vizibilă cu ochiul liber. Este celebru cazul asfaltării de pe Calea București, cu niște ani în urmă, caz în care după o jumătate de an covorul asfaltic s-a crăpat.

Pasajul Magnolia și Griviței vor fi expertizate

Potrivit directorului Serviciului de Exploatare a Patrimoniului Pitești, Constantin Zichil, marți dimineața pasajul subteran de la Magnolia a fost redeschis. S-a făcut urgent achiziție pe SEAP iar două firme au rezolvat pentru moment situația, inclusiv cea legată de iluminat. Firmele care au spații închiriate și-au reluat și ele activitatea. Nu s-a rezolvat problema, în sensul că nu a fost reparat pasajul, dar a fost înlăturat pericolul,  că nu mai există riscul de a cădea tavanul. Incidentul de duminică i-a determinat pe cei de la Exploatarea Patrimoniului să ia în calcul o expertizare cât mai rapidă și a celuilalt pasaj, cel din zona Institutului de Proiectări. Proprietarul celor două pasaje este Primăria Pitești care ar putea avea probleme dacă ancheta Poliției va decurge în acest sens. Foarte probabil ca primăria să tragă la răspundere constructorul pentru nerespectarea unor norme și tehnici specifice acestui domeniu.

Ada Nicolau