Specialiștii avertizează! Cât timp ești contagios în caz de răceală sau gripă!

0

Chiar dacă suntem răciți, mulți dintre noi avem tendința de a merge la service. Cei mai mulți consideră că nu este necesar să stea acasă dacă au o viroză ușoară, fără a ști de fapt dacă este răceală, gripă sau chiar coronavirus.

Stranutul, tusea si febra sunt semne clare ale faptului ca esti contagios. Asadar, chiar esti capabil sa lucrezi, vei imprastia germeni in jurul tau si vei transmite raceala colegilor de birou si altor oameni cu care interactionezi. Mai mult decat atat, recuperarea ta va fi mai lunga.

Atat raceala, cat si gripa, sunt afectiuni care se vindeca mai rapid daca te odihnesti suficient. Totodata, ambele sunt afectiuni contagioase. Raceala debuteaza la 1-3 zile dupa contractarea virusului, iar gripa la 1-4 zile.

Distribuie prietenilor

Simptomele racelii se instaleaza treptat. Cele mai frecvente simptome in caz de raceala sunt: Oboseala, durere in gat, senzatie de iritare, congestie nazala, stranut si tuse, febra apare foarte rar, iar daca apare este mica.

Pe de alta parte, gripa se instaleaza brusc, cu toate simptomele la intensitate marita: Febra, frisoane, dureri de cap, durere in gat, tuse seaca, congestie nazala, dureri musculare, oboseala, lacrimarea ochilor, varsaturi.

Atata raceala, cat si gripa, sunt extrem de contagioase cu o zi inainte de debutul simptomelor, dar si timp de 5-7 zile dupa debut, potrivit doc.ro.

Pentru ca recuperarea sa fie mai rapida, dar si pentru a evita transmiterea virusului altor persoane, se recomanda ca pacientul sa stea acasa 5-7 zile, adica in perioada in care boala este contagioasa. Cat timp simptomele precum stranutul, tusea si febra sunt prezente, riscul de transmitere a virusului este extrem de ridicat.